Da bi avtomobil doživel dolgo življenjsko dobo, da se pri njem ne bi pojavljale okvare in napake, predvsem pa zato, da bi si znižali stroške z njim, ga moramo redno servisirati. Kako pogost bo servis, je odvisno od prevoženih kilometrov, načeloma pa velja, da je treba za redni servis poskrbeti vsaj enkrat na leto.Tako imenovani mali servis predvideva predvsem menjavo olja in filtrov, pri velikem servisu pa semenja še marsikaj drugega, na primer jermen. Stroški servisiranja so lahko visoki, učinkovito pa jih zmanjšamo, če se zanj ne uporabljajo originalni avto deli, temveč avto deli drugih proizvajalcev – torej tako imenovani generični ali kompatibilni deli, ki jih zmotno pogosto označujemo z besedo ponaredki.

Zakaj stanejo neoriginalni avto deli manj?

Tako kot pri vseh drugih proizvodih tudi pri avto delih cena sestoji iz proizvodnega stroška, marže prodajalca in posrednika, ter seveda iz stroška, ki ga plačamo zgolj za uporabo blagovne znamke. Kakšne so razlike, ki jih prinašajo originalni in neoriginalni avto deli, lahko preverimo povsem preprosto: na spletu poiščite original del, ki ga ponuja zastopnik za znamko vašega vozila, torej original servis, ter enak del drugega proizvajalca. Gotovo boste nad veliko razliko začudeni!
Neoriginalni avto deli so torej cenejši predvsem zato, ker ne plačate tudi za logotip vaše znamke. In zakaj bi plačali, ko pa to ni potrebno. Da so avto deli z originalno znamko povsem nepotrebni, kaže že primerjava cen tako osnovnega potrošnega materiala kot je motorno olje: na original servisu vam olje zamenjajo z originalnim, sami pa lahko kupite neoriginalnega s povsem istimi karakteristikami, le da dobite za enak znesek neprimerljivo več.

Kaj pa, čez avto deli nimate izkušenj?

Kdor se spozna na avtomobile, lahko avto dele kupi sam (npr. motorna olja), nato pa pelje avto na servis k lokalnemu mehaniku. Kaj pa, če se na avtomobile ne spoznate?Nič hudega. Najbolje je, da pripravite podatke o vozilu (prometno dovoljenje) in se obrnete na prodajalca z avto deli. Povejte mu, koliko kilometrov ima prevoženih vaš avto, in brez težav vam bodo povedali, kateri avto deli so pri servisu potrebni menjave. Pripravili vam bodo ponudbo, v kateri je prav vse, kar potrebujete za servisiranje. In koliko boste prihranili? Če so vam tako kot poceni avto deli in kakovostna dodatna oprema za avto, na voljo tudi poceni storitve mehanika, boste plačali približno tretjino vsote, ki bi vam jo računal original servis.

Vas zanima kakšno funkcijo pri avtomobilu opravlja DPF filter? Potem si s klikom na povezavo preberite članek na to temo.

V članku o akumulatorjih za osebna vozila si lahko preberete kateri so najboljši akumulatorji na spletnih policah Siluxa.

Končniki. Zračnost volanskih končnikov najhitreje začutite s pozornim spremljanjem reakcije koles glede na vaše spremembe smeri volana. Preberite več …