Ali ste vedeli, da se vetrobranska stekla ne razlikujejo le glede na tip, znamko in model avtomobila, temveč tudi glede na kvaliteto? Pri nakupu novega ali menjavi sprednjega stekla za vaš avtomobil morate biti torej zelo pozorni, da izberete najboljše, kar lahko dobite za svoj denar. Večina prodajalcev avto delov in mehanikov, pri katerih lahko opravite menjavo sprednjih avtomobilskih stekel, vam namreč ne bo povedala, da obstajajo tri različne stopnje kvalitete stekel, večina voznikov pa s tem tudi ni seznanjena.vetrobranska-stekla

Najboljša so seveda stekla 1. kvalitete, ki so logično tudi najdražja, a hkrati vsekakor tudi najbolj odporna na morebitne praske in druge poškodbe, potem pa poznamo še avto stekla 2. in 3. kvalitete, ki so cenejša, a tudi narejena iz slabšega materiala oziroma drugače obdelana, zato se prej obrabijo. Če boste na svetovnem spletu ali kje drugje našli vetrobransko steklo po sumljivo nizki ceni, zraven pa ne bo navedeno za kakšno kvaliteto gre, temveč bo podan zgolj nek splošen opis, potem gre skorajda sigurno za avto steklo slabše, torej 3. kvalitete. Takšno vetrobransko steklo se vam bo na prvi pogled, ko je novo in še nerabljeno, zdelo popolnoma enako kot steklo 1. kvalitete, razlike pa se začno kazati šele kasneje, saj se manj kakovostno prednje steklo za vaš motorni konjiček prej obrabi.

 

Takšno obrabo in razliko v kakovosti stekel zelo dobro poznajo tisti ljudje, ki nosijo očala. Tudi tam namreč obstajajo razlike v ceni stekel, ki je odvisna od njihove izdelave oziroma kakovosti. Marsikdo se prav zaradi cene odloči za slabšo kvaliteto, a mu je kasneje hitro žal, saj vidljivost ni več takšna, kot je bila na začetku, stekla se bolj rosijo in na njih se vsaka praska in madež bolj pozna. Podobno velja tudi za vetrobranska stekla, saj ni vseeno, iz kakšnega materiala so narejena ter s kakšnimi premazi so obdelana. Od tega je odvisna njihova kvaliteta pa tudi to, kako dober pregled boste imeli nad cestiščem med vožnjo, zato ni vseeno, katero vetrobransko steklo izberete.

 

V trgovini z avto deli zato povprašajte za vetrobranskimi stekli prve kvalitete, saj boste z njimi vsekakor najbolj zadovoljni. Tako si boste zagotovili najbolj varno vožnjo in na dolgi rok boste tako tudi privarčevali. Mogoče se to sliši paradoksalno, a zagotovo drži. Steklo slabše kakovosti, ki ima nižjo ceno, se bo veliko prej obrabilo kot steklo prve kvalitete, zato ga bo tudi prej treba menjati. To ne pomeni le stroška nakupa novega avto dela, temveč boste morali ponovno plačati tudi samo menjavo starega stekla in montažo novega na vaš motorni konjiček. Prav zato vam svetujemo, da se že takoj, ko uvidite, da vidljivost ni več takšna, kot bi morala biti oziroma ko pride do takšne ali drugačen poškodbe vašega vetrobranskega stekla, odločite za nakup novega 1. kvalitete, saj vam ne bo žal, da ste vanj investirali svoj denar.