Tehnologija v modernih avtih se neprenehoma razvija in nadgrajuje. Tako imamo na razpolago napredne navigacijske sisteme, klimatske naprave, potovalne računalnik in druge pripomočke, ki nam olajšajo vsakodnevno uporabo našega jeklenega konjička. Veliko voznikov pa dvakrat ne pomisli na vlogo, ki jo imajo brisalci za avto, saj je to pogosto spregledan a pomemben avto del. Sčasoma je potrebno tudi zamenjati metlice brisalcev, saj se z uporabo iztrošijo. Zato je dobro, če znamo prepoznati znake obrabe, ki nakazujejo, da je potrebna zamenjava.

Avtomobilski brisalci so zelo natančni pri čiščenju 

Posamezni avtomobilski brisalec morda izgleda zelo preprosto na prvi pogled. V resnici pa uporablja več naprednih tehnologij čiščenja. Roka brisalca drži metlico oziroma rezilo, ki je narejeno iz gume, silikona ali drugega materiala na površini vetrobranskega ali drugega stekla. Rezilo brisalca pa drži tesen stik s površino vetrobranskega stekla. Tako odstranjuje dežne kapljice, prah, blato in drugo umazanijo s površine sprednjega ali zadnjega avtomobilskega stekla med gibanjem levo in desno.

najboljši avtomobilski brisalci
Veliko voznikov ne pomisli dvakrat na vlogo, ki jo imajo brisalci za avto.

Skozi čas se površina metlic obrabi. Dodatni stres za gumo ali silikon rezil pa povzročajo UV žarki, kot tudi zmrzal in drugi naravni elementi. Tako jih je potrebno zamenjati vsaj enkrat letno ali po potrebi. Potreba po menjavi je seveda odvisna od načina uporabe, kakovosti in drugih lastnosti, ki jih imajo naši avtomobilski brisalci, zato se vedno priporoča, da jih občasno vizualno pregledamo.

Tekočina za pranje stekla avtomobila

Vzdrževanje primernega nivoja številnih tekočin v našem avtomobilu je ključno. Večkrat bomo morali poskrbeti, da je tekočina za pranje stekla avtomobila vedno prisotna. Tako sredi potovanja z našim jeklenim konjičkom ne bomo pristali v zadregi, da ne bomo mogli oprati vetrobranskega ali zadnjega stekla med vožnjo. Nekateri novejši avtomobili nas opozorijo, ko je potrebo doliti čistilno tekočino. Pogosto pa je tako, da jo bomo morali doliti po občutku. 

Priporočeno je, da pred daljšimi potovanji in vsaj enkrat mesečno preverimo nivo tekočine za pranje stekla avtomobila. Tako zagotovimo, da bomo med vožnjo vedno lahko očistili vetrobransko steklo nečistoč, kot so cvetni prah, blato, ptičji iztrebki ipd.

Navadno vodo ni priporočljivo uporabljati za pranje stekel

Nekateri vozniki dolijejo navadno vodo v sistem za pranje stekel v avtomobil. To načeloma ni priporočljivo, saj je voda polna nečistoč. Te nečistoče pa se pričnejo nabirati v ceveh avtomobila in iz njih nastanejo obloge, ki jih sploh ne bomo videli. Tako se lahko prično mašiti šobe za pranje stekel, kot tudi sama črpalka za tekočino stekel prične slabše delovati. Namenska tekočina za pranje stekel avtomobila pa je v bistvu destilirana voda z dodatnimi aditivi. Te aditivi poskrbijo, da se v napeljavi cevi za čiščenje avtomobila ne nabirajo usedline. Še bolj pomembno pa je, da preprečujejo zamrznitev tekočine v nizkih temperaturah.

najboljši brisalci za avto
. Potreba po menjavi brisalcev je seveda odvisna od načina uporabe.

Letna in zimska tekočina za pranje stekel avtomobila

Pri nakupu letne in zimske tekočine za pranje stekel avtomobila moramo biti pozorni. Letna tekočina je mišljena z uporabo v toplejših mesecih v letu, kot temperatura ne pade pod 0 °C. Zimska tekočina pa je veliko bolj odporna na zmrzovanje, saj je namenjena uporabi v mrzlih zimskih mesecih. Pozorni moramo biti, da letne tekočine za stekla ne uporabljamo v zimskem času. Zimsko tekočino pa brez težav uporabljamo skozi celo leto, vendar po tem ni potrebe, saj je dovolj letna tekočina za pranje stekel avtomobila v toplejših mesecih v letu.

Različne vrste rezil na metlicah avtomobilskih brisalcev

Najnovejši brisalci za avto so lahko narejeni iz različnih materialov. Poznamo dve glavni izvedbi materialov, izmed katerih sta guma in silikon. Gumijaste metlice brisalcev so pogosto nameščene na vseh novejših avtomobilih. So cenovno ugodne in imajo dolgo življenjsko dobo. 

Nekateri lastniki avtov pa prisegajo na silikonske metlice brisalcev, saj so bolj odporni na spremembe temperatur. Načeloma ni pomembno, katero vrsto avtomobilskih brisalcev vzamemo. Bolj pomembno je, da jih zamenjamo pravočasno, saj se tako izognemo številnim nevšečnostim.

Najnovejši brisalci za avto so lahko narejeni iz različnih materialov.

Simptomi izrabljenih avtomobilskih brisalcev

Vedno je najboljše, če vnaprej zamenjamo avtomobilske brisalce še preden prično kazati znake visoke obrabe. Je pa razumljivo, da to ni vedno mogoče, zato je dobro, če znamo opaziti razne simptome, ki nakazujejo na možne težave.

Simptomi izrabljenih avtomobilskih brisalcev so:

  • Škripajoč ali šklepetajoč zvok pri uporabi brisalcev za avto
  • Brisalci poskakujejo po vetrobranskem steklu med uporabo
  • Brisalci poskakujejo pri uporabi na zadnjem steklu avta
  • Slabo čiščenje vlage, umazanije in drugih nečistoč s površine stekel
  • Manjkajoči koščki gume ali silikona rezil brisalcev

Priporočeno je, da če opazimo kateregakoli od zgoraj naštetih simptomov, da čim prej zamenjamo avtomobilske brisalce. Če jih še naprej uporabljamo, tvegamo, da se lahko guma, ki se dotika stekla, obrabi do te mere, da kovina ali plastika metlice prične drseti po vetrobranskem steklu. To pa lahko povzroči veliko škodo, ki se ji je najbolje izogniti.