Ko izbirate ali kupujete motor, nikakor ne smete pozabiti, da morate skupaj z njim kupiti tudi nekatero dodatno opremo, med katero poleg motorističnega kombinezona, obutve, motorističnih rokavic in ledvičnih pasov, s katerimi boste poskrbeli za varnost, ter druge opreme, spadajo predvsem nepogrešljive motoristične čelade.

Brez čelade pač nikakor ne smete sesti na motor, saj bo ta poskrbela za vašo varnost tudi takrat, ko vožnja mogoče ne bo potekala tako, kot si želite, oziroma ko bo morda prišlo do nesreče.

Različni tipi čelad, ki so na voljo na trgu, so primerni za različne načine vožnje, predvsem pa je odvisno tudi od vas in vaših navad ter želja, kakšno čelado boste izbrali. Sestavni del vsake motoristične čelade so tudi vizirji za čelade, torej prozorni del čelade, skozi katerega boste gledali na cesto in s pomočjo katerega boste pred različnimi nevšečnostmi zaščitili svoj obraz.

Zgoraj omejeno ni pomembno le v primeru, ko pride do morebitne nesreče, ampak gre tudi za zaščito pred dežjem in ostalimi padavinami, predvsem pa za zaščito pred vetrom, ki je zvest spremljevalec motoristov in visokih hitrosti. Vizirji za čelade preprečijo vetru, da bi vam pihal direktno v obraz ter tako motil med vožnjo z motornim kolesom, zato je slednja bolj udobna, pa tudi varna, saj se na ta način izognete enemu od motečih faktorjev, ki bi vas lahko oviral.

čelade-vizirji

Izbirate lahko med različnimi vizirji za motoristične čelade, ki se razlikujejo predvsem v izdelavi, vrsti in kvaliteti stekel. Ta so lahko jasna ali zatemnjena, kar vam bo prav prišlo v primeru, ko bo sijalo sonce. Proti sončnim žarkom se lahko zaščitite tudi z dodatnim steklom, ki ga namestite čez prvega in ki ga uporabite le takrat, ko to želite oziroma ko ga potrebujete.

Barva stekla je odvisna predvsem od vaših osebnih preferenc, medtem ko je prav za vsakega voznika motornega kolesa zelo pomembno, da izbere steklo, ki je čim bolj trpežno. Vsaka praska, ki se bo pojavila na steklu, vas bo namreč lahko motila med vožnjo, saj bo zaradi nje vaš pogled manj jasen in manj osredotočen na cesto. Prav zato je še kako pomembno, da izberete kvalitetno steklo, ki je odporno na praske, saj vam bo takšen izdelek služil dolgo časa, tako da boste z njim vsekakor resnično zadovoljni.

Prav zato je pomembno tudi, kako boste vizir čistili, saj lahko steklo pri tem nehote tudi poškodujete. Da se to ne bi zgodilo, ob nakupu vizirja za čelade kupite še poseben sprej, ki je namenjen prav čiščenju stekla. Poskrbite, da ga boste vzeli s seboj prav na vsako pot, na katero se boste odpravili z vašim motornim kolesom, saj boste tako lahko vedno in kjerkoli na poti poskrbeli za jasen pogled na cesto.

Kljub skrbni negi in rednemu čiščenju pa se bo steklo na vaši čeladi sčasoma in ob pogostem prijemanju in uporabi v različnih vremenskih razmerah zagotovo vsaj malo obrabilo. Tega ne morete preprečiti, vsekakor pa v takem primeru ne odlašajte in ga čim prej oziroma takoj zamenjajte z novim, saj bo le tako vaša vožnja z motorjem resnično udobna, predvsem pa varna.

Preberite tudi članek: Pregrinjalo za avto proti toči.