Za marsikatero osebo je strojništvo povsem neznanka. Strojniki so že od nekdaj iskani poklici, ki jih potrebujemo praktično povsod tam, kjer so stroji. Strojniki morajo poznati praktično vsak del stroja do potankosti.

zobnikiVsekakor pa obstajajo elementi, brez katerih določeni stojni ne bi mogli delovati. Med takšne elemente lahko brez težav štejemo tudi zobnike. Zobniki so strojni elementi v obliki kolesa, ki je nazobčan. Zagotovo ste že kdaj katerega videli. Oblikovani so na način, da zmanjšajo tako vibracije, kot tudi hrup in obrabo. Na obodu so narejeni tako, da povečajo prenos moči iz enega na drugega.

Zobniki – kakšne vrste vse poznamo?

Zobniki so na voljo različnih vrst, kot tudi velikosti. Največkrat se uporabljajo v kombinaciji z drugim zobnikom. Tukaj bi lahko poudarili, da jih v veliko meri uporabljajo tudi v avtomobilski industriji. Poznamo tri osnovne vrste zobnikov, in sicer valjasti, stožčasti in polžasti zobniki. Kakšne so značilnosti posamezne vrste?

Valjasti zobniki

Zagotovo so valjasti zobniki narejeni in delujejo na najbolj enostaven način. Sestavljeni so – kot že sama beseda pove – v obliko valja. Značilnost teh je, da so vedno vzporedno z osjo vrtenja zobnika in med seboj se lahko brez težav dotikajo. So izjemno kvalitetni, saj prenesejo velike pritiske in ne proizvajajo veliko hrupa. Valjasti zobniki imajo številne prednosti, vendar pa tudi niso primerno za prav povsod. Tukaj so potem ostale vrste zobnikov.

Stožčasti zobniki

Stožčasti zobniki so precej ravni zobniki in kot že samo ime pove, so v obliki pravilnega stožca oziroma tako imenovanega zoba. Postavljeni so pod različnimi koti, vendar je navadno 90 stopinjski kot tisti, ki je najpogosteje uporabljen. Nikakor jih ne moremo uporabljati z drugimi tipi zobnikov.

Polžasti zobniki

Polžasti zobniki so takšni, kot bi pogledali vijak. Ustvarjeni so iz navoja ter valja. Polžaste zobnike poganja polž oziroma je tako imenovani gonilni del. Najpogosteje se uporabljajo na področjih, kjer se mora zmanjšati hitrost.

Zobniki so sestavni del stroja, zato je dobro, da obladate te sestavne dele, sicer pa razna popravila prepustite strokovnjakom.