Delovanje našega avtomobila je odvisno od številnih komponent. Te morajo delovati v pravilnem mehanskem razmerju, da uspešno poganjajo motor in električne komponente. Vse pa se prične z akumulatorjem za avto. To je nujno potrebna komponenta v našem vozilu, ki skrbi za zagon motorja. Obenem pa napaja GPS, radio, luči in druge naprave, ko motor ne deluje. Velikokrat pa se zgodi, da pozabimo na zdravje akumulatorja. Tako se nam lahko nenadoma zgodi, da ne bomo mogli zagnati motorja.

Akumulator v sebi shranjuje električno energijo

Akumulator v našem avtomobilu je dejansko velika baterija. Ta v sebi shranjuje veliko količino električne energije. Ta energija pa je namenjena zagonu motorja in poganjanju vseh električnih komponent v vozilu. Veliko energije pa je potrebno za zagon motorja. Akumulator mora obrniti štarter ali zaganjalnik motorja.

Akumulator za avto Goodyear
Akumulator proizvajalca Goodyear

Ta omogoča, da se bati v motorju pričnejo obračati in srkati mešanico goriva in zraka v cilindre. Zrak in gorivo pa sta ključni komponenti za delovanje motorja z notranjim izgorevanjem. Ves ta proces pa ne bi bil mogoč, če akumulator ne bi imel zmožnosti shraniti velike količine električne energije.

Alternator skrbi za napajanje električnih komponent med delovanjem motorja

Kljub svoji veliki kapaciteti, akumulator vsebuje omejeno količino energije, ki jo lahko porabi. Tako ne napaja električnih komponent med delovanjem samega motorja. V tem primeru prevzame breme alternator.

Avtomobilski alternator
Alternator polni akumulator med vožnjo.

Ta nudi zmeren tok električne energije klimi, GPS-ju, radiju, brisalcem za avtu in drugim komponentam v vozilu. Alternator pa polni akumulator med vožnjo. Dejstvo je, da sta oba omenjeni komponenti nujno potrebni za pravilno delujoče vozilo.

Povprečna življenjska doba akumulatorja se lahko razlikuje

Na življenjsko dobo akumulatorja vplivajo različni dejavniki. Te dejavniki pa so:

  • Kapaciteta in delovna napetost
  • Uporaba vozila
  • Vremenski vplivi
  • Obremenjenost z električnimi napravami
  • Proizvajalec
  • Vrsta vozila

Akumulator je priporočljivo menjati vsake 2-3 leta. Seveda pa v nekaterih primerih lahko uporabljamo akumulator tudi veliko dlje. Če ne moremo uspešno zagnati motorja, je v večino primerih kriva nizka napetost baterije. V tem primeru je priporočena čimprejšnja zamenjava.

Brisalci za avto se napajajo iz akumulatorja in alternatorja

Velikokrat spregledana komponenta, s strani vseh voznikov, so ravno brisalci. Te se napajajo iz akumulatorja, ko motor v vozilu ne deluje. Med vožnjo pa jih napaja alternator – enako kot druge komponente v našem vozilu. Je pa res, da lahko akumulator popolnoma izpraznimo, če pustimo delovati brisalce, ko je motor ugasnjen.

Video: AMZS nasveti – brisalci

Te porabijo veliko energije, saj jih napaja elektro-motor. Tako je možno, da štarter ne bo imel dovolj moči, da zažene motor. To pa popolnoma ohromi naše vozilo. V tem primeru nam bo nekdo moral priskočiti na pomoč z zaganjalnimi kabli, ali pa bomo mogli poklicati avtovleko.

Brisalci nam omogočajo čist pogled na cestišče

Avtomobilski brisalci so majhen a izredno pomemben avtodel. Skrbijo za čiščenje vetrobranskega stekla v izrednih cestnih pogojih. Omogočajo nam vožnjo v snegu, dežju in drugih vremenskih razmerah, ki nam zastirajo jasen pogled na cesto. Res pa je, da brisalce velikokrat pozabimo zamenjati ob pravem času.

S tem pa resno ogrožamo svojo in varnost drugih udeležencev v prometu. Je pa res, da tudi nove brisalce lahko hitro poškodujejo različni elementi v okolici našega vozila. Te elementi pa so lahko močni UV žarki, zmrzal, prah in druge nevšečnosti. Priporočen je reden pregled rezil samih brisalcev in čiščenje.

Glavni dve vrsti brisalcev

Življenjska doba avtomobilski brisalcev je odvisna od številnih dejavnikov. V vsakem primeru pa bomo prej ali slej potrebovali nove. Priporočeno je, da se jih zamenja po obdobju od enega do dveh let. Je pa res, da imamo dandanes na razpolago različne brisalce za avto. Najbolj pogosto je možno zaslediti sledeči dve vrsti:

Gumijasti brisalci za avto

Rezila brisalcev so v večini primerov narejena iz gume. Guma je zelo trpežna in brez težav preživi visoke in nizke temperature, kot tudi vlago ipd. Je pa res, da jo izpostavljenost UV žarkom sčasoma skrha. Tako lahko prične razpadati samo rezilo, kar zahteva, da ga čimprej nadomestimo.

Silikonski brisalci za avto

Silikonski brisalci so vedno bolj popularni. Res je, da so dražji od gumijastih, vendar imajo številne prednosti. Glavna prednosti je izredno dolga življenjska doba, saj jih lahko uporabljamo zelo dolgo časa na našem avtomobilu. 

V vsakem primeru pa moramo brisalce zamenjati, če opazimo, da slabo delujejo. Pod slabo delovanje se šteje, da ne odstranjujejo vode in umazanije učinkovito z vetrobranskega stekla.