Lahko se zgodi, da ko se nam akumulator za avto izprazni, da nikoli več ne pridobi svoje originalne moči nazaj. To ne pomeni, da je okvarjen. Razlog je mogoče najti v tem, kako se v našem vozilu omenjen avtodel polni. Alternator vedno poizkuša nuditi akumulatorju največji električni tok, kar je mogoče. To pa načeloma ni vedno najbolje zanj.

Moč baterije lahko obnovimo z vzdrževalcem akumulatorjev. Številni modeli imajo vgrajeno funkcijo počasnega polnjenja. To omogoča, da počasi obnovimo baterijo do polne kapacitete. Seveda pa lahko tudi hitro napolnimo samo enoto, če se je ta popolnoma izpraznila, avto pa nemudoma potrebujemo za pot v službo, šolo, trgovino ipd.

Moderni avtomobili imajo vgrajenih veliko porabnikov električne energije

Moderni avtomobili so veliko bolj opremljeni s številnimi računalniškimi in navigacijskimi sistem, kot vozila nekoč. To je tudi razlog, da so akumulatorji za avto bolj obremenjeni kot kadarkoli prej. Res je, da je uporaba LED žarometov in številnih luči zmanjšala to breme. Vendar je naš avtomobil kljub temu velik porabnik električne energije.

Akumulator za avto se polni
Polnjenje akumulatorja za avto

Tako se lahko zgodi, da pozabimo prižganega katerega izmed računalniških sistemov. Ko pa želimo zagnati motor v avto, pa ugotovimo, da je akumulator popolnoma izpraznjen. Včasih je že dovolj, da pozabimo ugasniti lučko za osvetlitev kabine skozi noč. 

Hitri zagon avtomobila z izpraznjenim akumulatorjem

V primeru, da se nam avtomobil nenadoma noče več zagnati, je zelo verjetno, da je za to kriv izpraznjen akumulator. Pomagamo si lahko v vžigalnimi kabli, vendar za to potrebujemo drugo delujoče vozilo. To pa ni vedno mogoče, saj se nam pogosto zjutraj mudi v službo ali po drugih opravkih.

Kaj je dobro vedeti o avtomobilskem akumulatorju? – 3 preprosti triki za zagon avtomobila s praznim akumulatorjem brez kablov