Višina našega avtomobila, je kot prej omenjeno, izredno pomembna. Določajo jo vzmeti, ki so nameščene na vseh štirih kolesih. Dandanes so pri cestnih vozilih najbolj pogoste vijačne vzmeti. Prepoznati jih je mogoče zelo hitro, saj imajo obliko vijaka. Prednost je ta, da zavzamejo zelo malo prostora.

Vzmetenje za avto
Vzmetenje za avto določa njegovo višino

Uporabljajo jih tudi bolj športna in druga vozila, saj nudijo dobro oporo in absorpcijo kinetične energije. Igrajo pa tudi pomembno vlogo pri določanju višine našega vozila. Priporočljivo je, da si pri menjavi vzmeti držimo priporočil proizvajalca našega avtomobila.

Različne vrste vzmeti

Listnaste vzmeti, ki jih lahko kupite na spletnem naslovu Silux.si, se uporabljajo že zelo dolgo časa. Še dandanes jih je moč opaziti na številnih terenskih vozilih. Njihova največja prednost je, da ohranjajo močan stik s površino po kateri vozimo. Zato so še danes v uporabi v nekaterih terenskih vozilih. Načeloma pa so jih zamenjale bolj napredne tehnologije vzmetenja. Večini voznikov cestnih vozil so najbolj poznane vijačne vzmeti. So izredno ugodne za nakup in zdržijo leta uporabe. Slabost pa je ta, da morda ne nudijo najbolj udobne vožnje čez bolj razgiban teren.

4 vrste vzmeti za avto

Torzijske palice uporabljajo nekateri avtomobili, saj delujejo podobno vijačnim vzmetem. Mogoče jih je nastavljati po višini ter so na voljo za ugodno ceno. Zračno vzmetenje za avto pa uporablja najnovejšo tehnologijo. Deluje podobno plinskim amortizerjem in je izredno učinkovito.

Pomembno je, da vedno zamenjamo vzmetenje za avto z enako izvedbo, kot jo imamo. Seveda lahko opravimo tudi nadgradnjo, vendar je priporočeno, da se vnaprej pozanimamo o možnostih z izkušenim mehanikom.