Dejstvo je, da je naš avtomobil dokaj kompleksen stroj. Sestavljen je iz mnogih različnih avtodelov, ki morajo delovati brezhibno, da se lahko peljemo po cesti. Veliko vlogo pri udobni vožnji pa imajo ravno amortizerji. Temu je tako, saj povrnejo vozilo v vodoraven položaj, ko zapeljemo čez oviro. Poleg tega pa skrbijo, da se kolesa vedno dotikajo tal. Tako so to rezervni deli za avto, ki skrbijo, da naše vozilo ohranja varen stik s cestiščem, neglede na hitrost in razgibanost tal.

Amortizerji uravnajo vozilo med vožnjo

Najbolj pomembna naloga amortizerjev je stabilizacija vozila med vožnjo. Tako se poveča trenje med kolesi in cestiščem, kar pa poveča oprijem. To pa je potrebno zato, ker večina cest in drugih podlag po katerih vozimo svoj avtomobil ni ravnih. Ko se vozilo zamaje v katerokoli smer, ga amortizerji povrnejo v naraven položaj.

Pomembno je tudi, da razumemo naloge samih vzmeti, ter da jih ne mešamo z amortizerji. Oba avtodela sta ključna za varno in stabilno vožnjo osebnih, tovornih in drugih vozil.

Najbolj pomembna naloga amortizerjev je stabilizacija vozila med vožnjo

Vzmetenje drži težo našega vozila

Vsaka vrsta vzmetenja mora prenašati težo vozila, potnikov in tovora na določeni višini. Poleg tega pa potrebujemo delujoče vzmetenje, da lažje zavijamo, se hitro ustavimo ter prenašamo tovor. Temu je tako, saj lahko vozilo prilagodi višino koles glede na razmere terena. Vzmeti vsrkajo moč udarcev, ki nastanejo kot posledica nepravilnost na vozni površini.

Amortizerji pa poskrbijo, da vzdignejo vozilo v pravilen položaj, ko se to zaziba ali spusti. Oba sistema delujeta skupaj, da omogočijo varno vožnjo po vsaki podlagi.

Vzmetenje so rezervni deli za avto, ki jih je potrebno zamenjati, če opazimo sledeče znake:

  • Vozilo se nagiba, ko ga peljemo, ali ko stoji na mestu
  • Nadpovprečen hrup med vožnjo, ki prihaja iz predela koles
  • Vozilo poskakuje med vožnjo
  • Gume se zelo hitro obrabljajo
Amortizerji pa poskrbijo, da vzdignejo vozilo v pravilen položaj, ko se to zaziba ali spusti

Kvalitetni rezervni deli za avto

Ena izmed najbolj pomembnih lastnosti osebnega avtomobila je udobje. Temu je tako, saj omogoča, da se voznik lažje osredotoči na vožnjo. Obenem pa so tudi vsi sopotniki, kot tudi voznik, manj utrujeni. Če pa opazimo, da se vozilo težko povrne v vodoraven položaj, slabo zavija in se počasneje ustavlja, pa morda imamo težave. Srečo so preko spleta rezervni deli za avto na voljo za večino vrst in znamk vozil. 

Dobro pa je, če vedno kupujemo avtodele od priznanih trgovcev. Na spletni strani www.silux.si lahko zasledimo ogromno število delov za avto za vse znane modele in proizvajalce vozil. Tako nam Silux prodaja avto delov vedno zagotavlja najbolj primerno originalno ali poprodajno zamenjavo izrabljenih ali poškodovanih komponent na našem vozilu.

Različni avtodeli lahko opravljajo več nalog hkrati

Moderna vozila so opremljena z avtodeli, ki imajo v veliko primerov eno ali več nalog. Z amortizerji ni nič drugače. Njihova naloga se razdeli na dva dela, ki pa sta:

Cikel kompresije

Ta se zgodi takrat, ko se bat v amortizerju pomakne navzdol. Ta proces stisne hidravlično tekočino, kar pa tudi upočasni vzmeti. Tako se vozilo bolj umirjeno nagiba, ko vozimo po razgibani površini.

Cikel podaljšanja

To pa se zgodi takrat, ko se bat premakne gor po amortizerju. To pa povzroči, da se stisne tekočina, ki se nahaja v komori nad batom. To cikel upočasni dvigovanja vozila pri pospeških, vožnji preko ovir ipd.

Dobro pa je, če vedno kupujemo avtodele od priznanih trgovcev

Kdaj je potrebno zamenjati amortizerje?

Na žalost se vsi avtodeli prej ali slej izrabijo. Veliko je seveda odvisno od našega načina vožnje, vzdržljivost vozila ipd. Rezervne dele za avto pa srečo lahko hitro kupimo preko spleta ali v fizični trgovini.

Amortizerji so kljub svoji izredni vzdržljivosti še vedno izpostavljeni okvaram. Temu je tako, saj morajo iz dneva v dan prenašati visoke obremenitve. Tako so dobri za uporabo nekje do 80.000 KM, vendar se kilometrina lahko močno razlikuje od načina vožnjo do vrste vozila. 

Simptomi slabih amortizerjev, pa se kažejo na sledeče načine:

  • Vibracije, ki jih lahko občutimo med vožnjo
  • Avto se težko uravna v pravilen položaj
  • Daljša zavorna pot
  • Tekočina, ki jo lahko opazimo okoli koles, na tleh in na amortizerjih

Možno je tudi, da opazimo počene puše, ki držijo amortizerje na podvozju. V tem primeru je zelo priporočljiv obisk avtomehanika, saj drugače z vožnjo ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu.

V vsakem primeru lahko rezervne dele za avto kupimo preko spleta zelo hitro in po ugodni ceni. Tako se najlažje prepričamo, da bomo dobili kvaliteten nadomesten del za našo vozilo, brez da bi ga morali fizično iskati po raznih trgovinah.