Motoristični škornji so eden izmed najbolj pomembnih delov motoristične opreme. Med vožnjo motorja nam varujejo stopala in noge pred fizičnimi poškodbami. Poleg varnosti morajo motoristični škornji imeti tudi nivo udobnosti, saj imamo tako boljši občutek za nožno pedalo, kar pomeni, da bomo lažje in bolj varno vozili naš motor.

Več vrst škornjev

Obstaja več vrst in tipov škornjev, ki so namenjeni motoristom. Motoristični škornji obstajajo v veliko različicah, ki se razlikujejo glede stila, materialov in namembnosti uporabe. Tako je velika razlika, če samo občasno vozimo motor, ali pa se vsak dan podamo za dolge ure na pot. Sami škornji morajo biti dovolj trpežni in iz kvalitetnih materialov, ki nam bodo varovali noge med vožnjo in počitkom.

Primerno oblačilo za naš motor

Tip motorja, ki ga vozimo ima velik vpliv na to kakšni so najbolj primerni motoristični škornji. Če imamo visoko zmogljiv motor potrebujemo škornje, ki so narejeni iz lahkih in trpežnih materialov in ki so (po možnosti) nekoliko aerodinamični.
Nasprotno je, če imamo motor s katerim bomo vozilo po težkem terenu. Tukaj morajo biti motoristični škornji trpežni z dodatno zaščito za naše noge, da nas bodo ubranili potencialnih fizičnih poškodb.

Lastnosti na katere pazimo

Kot omenjeno prej, se motoristični škornji razlikujejo po izgledu, materialih in namembnosti. Vendar poleg že naštetih lastnosti je dobro, če pazimo na naslednje stvari:

  • Ali so škornji odporni proti zdrsom na olju
  • Ali nam varujejo gležnje
  • Ali so primerni za daljšo nošnjo
  • Višina škornjev

Primerna cena škornjev

Ko kupujemo oblačila za naš motor lahko zapravimo drobiž ali pa celo premoženje. Motoristični škornji niso izjema in cene so zelo raznolike. Načeloma je pravilo, da bodo dražji škornji imeli polno dodatnih funkcij, ki jih morda cenejši nimajo. Poglejmo si izdelke in povprašajmo strokovnjaka, saj bo naša izbira vplivala na udobnost in varnost vožnje našega motorja. Najbolj pomembno je, da se sami počutimo dobro, ko nosimo izbrane motoristične škornje.