Zaščita stopal med vožnjo motorja je pomembna. Z motoristično obutvijo zaščitimo stopala in gležnje pred poškodbami. Obenem se tako poveča varnost na motorju, saj imamo zaradi kvalitetne obutve boljše ravnotežje. Obutev mora biti robustna in dodatno ojačana, saj v primeru padca prestreže veliko silo od udarca.

Z motoristično obutvijo zaščitimo stopala in gležnje pred poškodbami.

Kupujte samo kvalitetno moto obutev za vožnjo

Kvalitetna motoristična obutev je robustna, trdna, ojačana in narejena iz trpežnih materialov. Podplat mora biti nedrseč in ojačan, saj bo v primeru padca prestregel tudi veliko silo od površine. Na spletni strani https://www.yogi.si najdemo različne modele obutve in sicer klasične motoristične škornje, čevlje v stilu superg čez gležnje in različne motoristične usnjene gležnjarje. Priporočljivo je, da med vožnjo ne nosimo navadnih superg ali nizkih čevljev, saj slednji ne nudijo nobene varnostne zaščite za telo.

Klasični motoristični škornji

Klasični motoristični škornji so cenovno ugodni škornji, ki so preproste oblike in udobni. Narejeni so iz kombinacije tekstila in umetnega usnja. Imajo vodoodporne membrane, udobno tekstilno notranjost ter ojačano kapico na peti s plastičnimi vstavki na gležnjih in goleni. Škornji se zapirajo s pomočjo ježka na zunanji strani, ki omogoča tudi nastavljanje širine v goleni z ježkom. 

Moderni moto škornji

Bolj moderna motoristična obutev so usnjeni škornji, ki so nepremočljivi in neprepustni za veter. Nameščen imajo poseben prezračevalni sistem z Gore-tex membrano. Odlično regulirajo temperaturo tako v vročih, kot v mrzlih dnevih. Namenjeni so tudi dolgotrajnemu potovanju, saj motoristična obutev nog ne pregreva in jih obenem ne shladi. Primerni so tudi za izjemno visoke poletne temperature, saj se pravo usnje ne segreva tako, kot se poliester. Ob straneh so nameščene tudi stranske zadrge za zapiranje in odpiranje, s katerimi lahko med nošenjem tudi reguliramo temperaturo.

Usnjeni moto gležnjarji 

Zanimiva motoristična obutev so tudi usnjeni gležnjarji, ki so nižji od škornjev, a vseeno nudijo veliko stopnjo zaščite nog. Med nošenjem gležnjarjev je pomembno, da imamo na moto hlačah pritrjene tudi ščitnike za goleni. Tako v primeru padca ne bo prišlo do hujših poškodb nog zaradi drsenja po grobih površinah ali asfaltu. Moto gležnjarji imajo dodano ojačitev na gležnju, peti in na predelu menjalnika. So tudi zračni in lahki ter jih lahko nosimo tudi v prostem času, ko nismo na motorju.

Druga pomembna motoristična oprema za brezskrbno vožnjo

Poleg obutve so pomembna motoristična oprema tudi:

 • Hlače,
 • Jakne,
 • Majice,
 • Kombinezoni,
 • Termo in dežna oblačila,
 • Rokavice,
 • Čelade in očala,
 • Ščitniki,
 • Kovčki in torbe.

Motoristična jakna

Pri nakupu motoristične opreme, kot je motoristična jakna, moramo biti najbolj pozorni na to, da je jakna primerna za nošenje skozi celotno leto. Cena ne vpliva veliko na kvaliteto jakne, zato je pomembno samo, da se v njej počutimo dobro. Jakna srednjega cenovnega razreda mora imeti znotraj nameščene tudi snemljive ščitnike na ramenih, komolcih in hrbtenici.  Notranja podloga motoristične jakne naj bo snemljiva in pralna. Oprijem motoristične opreme kot je jakna pa naj se regulira s pomočjo prilagodljivih pasov in ježkov. Pomembno je, da moto jakna med vožnjo ne opleta in nas ne moti.

Motoristična jakna
Cena ne vpliva veliko na kvaliteto jakne, zato je pomembno samo, da se v njej počutimo dobro.

Motoristične hlače in kombinezoni

Pri zaščiti telesa lahko izbiramo med nakupom kombinezona ali pa kombinacije motorističnih hlač in jakne. Nekateri kombinezoni so enodelni, drugi so dvodelni. Prednost kombinezona je v tem, da se oba dela barvno dopolnjujeta in nudita enako stopnjo zaščite telesa. Kombinezoni so večinoma narejeni iz usnja, medtem, ko so motoristične hlače na voljo v različnih materialih. Moto kombinezoni se bolj izplačajo na dolgi rok, saj so narejeni iz pravega zračnega usnja, ki je odporen na različne vremenske razmere in na poškodbe.

Motoristične čelade
Na spletu je na voljo veliko različnih moto čelad, ki se med seboj razlikujejo ne samo po ceni

Kvalitetna moto čelada

Na spletu je na voljo veliko različnih moto čelad, ki se med seboj razlikujejo ne samo po ceni, temveč tudi obliki in po stopnji zaščite. Najboljše čelade srednjega cenovnega razreda najdemo na https://www.yogi.si, kjer lahko izbiramo moto opremo in čelade za različna vozila ter različne stile vožnje. Pri prvem nakupu je priporočljivo, da se pogovorimo s strokovnjakom, ki nam bo najlažje svetoval glede nakupa na podlagi našega stila vožnje. Pomembno pa je, da je čelada prave velikosti. Pravo velikost določimo na podlagi tega, da:

 • Objame glavo v celoti,
 • Ne opleta med nošenjem,
 • Je zelo udobna in zračna,
 • Nam omogoča široko vidno polje,
 • Nas ne omejuje med vožnjo,
 • Ni preglasna med vožnjo,
 • Nas popolnoma zaščiti v primeru padca.