Nad motorji sem navdušena že od mladosti, in ko sem imela dvajset let, sem že vozila svoj prvi cestni motor. Takrat sem bila nekaj posebnega, saj je bil motociklizem predvsem v domeni moških – ženske so bile običajno le sopotnice na zadnjem sedežu, same pa so vozile bolj poredko.

motoristična-oprema

Danes so na srečo drugačni časi in kadar imamo voznice motorjev srečanja, se nas vedno nabere kar veliko. Človek bi pričakoval, da bo šlo večinoma za mlade ženske, vendar nas je v resnici večina takšnih, ki že imamo nekoliko večje otroke, pa tudi kakšna v zrelih letih se najde. In verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da so naša srečanja vedno nekaj posebnega – polna smeha, glasbe in zabave, hkrati pa tudi pogovorov o najrazličnejših temah.

moto-oprema

Tisto, kar ostaja stalnica (poleg pogovorov o moških in otrocih) je zagotovo moto oprema za ženske. Kljub temu, da se je v zadnjem desetletju ali dveh pri nas pojavilo veliko število trgovin z motoristično opremo, je namreč le malo takšnih, ki nas, motoristke, obravnavajo povsem enakopravno.

Tudi meni sami se je že ničkolikokrat zgodilo, da mi je bila všeč določena moto oprema, a se je izkazalo, da je na voljo zgolj moškim – trgovine pogosto ne naročujejo majhnih čelad, majhnih kombinezonov, majhnih motorističnih škornjev in podobno. Pravijo, da zato, ker nas je premalo – a sama ob naših druženjih vedno ugotavljam, da nas je več, kot mislijo. Je pa res, da nas je večina že ugotovila, da v slovenskih trgovinah pogosto ne najdemo tistega, kar iščemo, in se zato raje odločimo za nakupovanje v tujini.

Vsaka tura z motorjem v drugo državo je priložnost, da najdeš kakšno zares veliko motoristično prodajalno, kjer žensk ne zapostavljajo, sicer pa lahko dandanes vse naročiš tudi na spletu. In ko enkrat drugje naročaš osebno opremo za na motor, slej kot prej tam kupiš tudi vse ostalo – kovčke, torbe, kamero, komunikacijsko napravo (brez katere pri ženskah ne gre) …

Če ste motoristka pridejo motoristični škornji zelo prav.

Preberite si tudi članek Zaščita glave med vožnjo motorja.