Velika raznolikost današnjih cest predstavlja idealne pogoje za vožnjo motorja. To je vozilo, ki se težko primerja z osebnim avtom ali drugimi modernimi prevoznimi sredstvi. Motor predstavlja svobodo, zabavo in užitek pri vožnji, ki ga je praktično nemogoče najti v vožnji osebnega avtomobila. Ključno je, da pri vožnji kakršnegakoli motorja motoristi vedno uporabljajo kakovostno zaščito opremo. Moderne čelade za motor vsebujejo številne tehnologije, ki vozniku motorja omogočajo udobje, preprečujejo utrujenost in nudijo zaščito pred zunanjimi elementi, kot so žuželke, UV žarki, veter, dež ipd. Ključno je, da jih uporabljajo manj in tudi bolj izkušeni vozniki, saj je to zakonsko predpisano. Najbolj pomembno pa je dejstvo, da varujejo najbolj pomemben človeški del telesa, ki pa je glava.

Čelade za motor preprečujejo poškodbe glave

Vožnja z motorjem predstavlja edinstveno izkušnjo za vsakega posameznika. Pri tem pa je potrebno omeniti, da je voznik motorja izpostavljen številnim nevarnostim. Padci z motorjem se lahko pripetijo hitro, saj je dovolj, če voznik za trenutek izgubi nadzor nad krmilom motorja ali pa se pripetijo številni nepredvidljivi dogodki. V vsakem primeru je padec z motorja lahko zelo škodljiv za zdravje motorista, če ni primerno zaščiten z motoristično opremo. Pri tem igrajo veliko vlogo čelade za motor, ki zavarujejo glavo pred hujšimi poškodbami. Narejene so tako, da nase prevzamejo večino sile in tako preprečijo poškodbe obraza in drugih delov glave.

Kako kupiti primerno čelado?

Skrite tehnologije čelad za motor

Velika in pogosto nepoznana lastnost vseh čelad za motorje je povečanje vidljivosti motorista. Obenem pa povečajo maso voznika in so pogosto delno odsevne. Zato jih veliko hitreje in lažje opazijo drugi vozniki. To je posebej pomembno pri vožnji ponoči ali v slabo vidljivih pogojih.

Moderne čelade za motor tudi preprečijo preveliko utrujenost motorista tako, da mu zaščitijo obraz pred vročino, mrazom, žuželkami in drugimi elementi na cesti. To pa pomeni, da bo lahko ostal veliko bolj zbran in osredotočen na vožnjo, kar bo tudi zmanjšalo pojav napak, nepremišljenih odločitev in drugih nevarnih dejavnikov.

Različne čelade za motor

Poznamo številne izvedbe čelad za motor, ki jih lahko kupimo. Vse si niso enake, saj so nekatere odprte, delamo odprte ali pa popolnoma zaprte. Zato tudi zagotavljajo različne nivoje varnosti glave. Načeloma je tako, da se priporoča uporaba zaprtih čelad z vizirjem za vse vrste motorjev. Za skuterje in vožnjo po mesto, pa je popolnoma zadovoljivo, če se uporabljajo pol-odprte ali navadne čelade brez vizirja. Veliko je odvisno od želja motorista, vendar je pomembno omeniti, da je varnost vedno na prvem mestu. 

Odprte čelade so namenjene vožnji pri nizkih hitrostih

Vozniki skuterjev in drugih počasnejših motorjev pogosto ne potrebujejo varnosti polno zaprtih čelad. Seveda ni nič narobe, če jih vseeno uporabljajo in se tudi priporoča, da jih. Pogosto pa nudi zadovoljivo varnost odprta čelada, ki pokrije samo zgornji del glave. So tudi cenovno ugodne in imajo dolgo življenjsko dobo. Po varnosti pa se ne morejo primerjati z tehnologijami in drugimi dodatki, ki jih imajo motocross čelade ipd. Zato je pomembno, da se vedno vnaprej vozniki seznanijo z namembnostjo in drugimi tehnologijami motoristične opreme, ki jo kupujejo.

Pol-odprte in zaprte čelade

Pol-odprte čelade za motor uživajo zelo veliko popularnost. Narejene so tako, da zavarujejo zgornji in zadnji del glave ter njene strani. Nimajo pa zaščite za brado in obraz. Pravimo jim tudi odprte čelade z vizirjem, lahko pa so tudi brez vizirja. Njihova uporaba se priporoča pri vožnji motorjev pri nizkih hitrostih. Nikakor niso primerne za avtoceste ter druge hitre ceste. Pogosto je potrebno dokupiti zaščito za oči, ki zaščiti oči motorista pred insekti, letečimi kamenčki in drugimi nevarnostmi. Uporabne so pri mestni vožnji in drugih umirjenih vožnjah po naseljih in podobnih cestiščih. 

Zaprte čelade pa imajo vgrajen vizir in nudijo popolno zaščito glave. Med njih štejemo motocross čelade in druge vrste zaprtih tipov čelad. Uporabne so v vseh pogojih in cestnih razmerah. Uporabljajo pa se lahko na pri vožnji z vsemi vrstami motorjev pri nižjih in višjih hitrostih.

Motocross čelade predstavljajo najvišji standard varnosti

Vožnjo z motocross motorjem ni primerna za vsakega motorista. Zahteva določen nivo izkušenj, kar je še posebej opazno pri vožnji po razgibanem terenu. Ker je vožnja motorja že po cesti nevarna, je smiselno smatrati, da brezpotja predstavljajo še dodaten nivo tveganja. To je tudi razlog, da so motocross čelade narejene po najvišjih standardih varnosti.

Načeloma je tako, da nimajo vse motocross čelade vgrajenega vizirja. Imajo pa dovolj prostora za nošnjo zaščitnih očal. Priporočljivo je, da se zaščitna očala vedno uporabljajo, saj lahko umazanija in drugi elementi povzročijo, da motorist vidi slabše. Omenjene čelade imajo tudi podaljšan zgornji del, ki je namenjen zaščiti obraza pred vejami in drugimi nevarnostmi. So pa tudi po dimenzijah večje, saj imajo vgrajeno napredno tehnologijo zračenja, ki je potrebna pri zahtevnih podvigih z motorjem.