To, da je čelada najpomembnejši del motoristične opreme, verjetno veste. Kljub temu pa v resnici nihče ne zmore dovolj poudariti, kako pomembna je izbira modela čelade za motor, ki nam lahko najbolj ustreza.

Pri izbiri motoristične čelade je poleg njene velikosti pomembna tudi vrsta in material, iz katerega je čelada izdelana. Ko se odločamo za tako pomemben del moto opreme, pa moramo ne nazadnje biti pozorni tudi na proizvajalca. Ste preverili, kaj vam na primer ponujata Scorpion ali pa LS2?

Različne vrste čelad za motoriste

Na trgu so na voljo različne vrste čelad za motorje. Izbira je predvsem odvisna od stila vožnje, prav tako od vrste motorja in ne nazadnje od vaših osebnih želja. Na sploh se lahko čelade za motor delijo na 5 različnih kategorij. Na voljo so na primer popolnoma zaprte ali integralne čelade, ki jih na trgu lahko najdete tudi pod imenom full face motoristične čelade. Zanje je značilno, da pokrijejo celoten oziroma večino obraza, na kar kaže že njihovo poimenovanje.

Za polodprte ali jet moto čelade pa je značilno, da je del obraza odprt. Vrsta je priljubljena izbira zlasti pri voznikih skuterjev in med tistimi, ki se jim zaprta čelada zdi preveč klavstrofobična. Zanje je značilno, da ponujajo dobro zračnost in imajo v primerjavi z zaprtimi čeladami praviloma nižjo ceno. ker je del čelade odprt, sta sprednji del obraza in brada nezaščitena.

Ste novi v razburljivem svetu motociklizma? Ta video vam predstavlja različne vrste čelad za motor, da boste lažje izbrali tisto, ki vam najbolj ustreza.

Na voljo so tudi motoristične odprte čelade, ki so lahko brez ali z vizirjem. Te so namenjene predvsem vozilom z manjšo prostornino, kot so na primer mopedi in skuterji. Omogoča najmanj zaščite v primerjavi z drugimi vrstami čelad za motoriste. Vizir je uporabna zaščita pred mrčesom in vetrom. Seveda pa vam ta del čelade nikakor ne bo zaščitil obraza v primeru padca.

Še ena možna izbira so modularne moto čelade oziroma čelade na preklop. Na moč so podobne rekreativnim čeladam, kljub temu pa imajo odstranljivo zaščito za brado ter vizir. Njihova največja prednost je verjetno v tem, da omogočajo večjo fleksibilnost. Ni vam torej potrebno sneti cele čelade, če na primer želite, da bi kdo videl vaš obraz, ali ko potrebujete zrak, si želite na hitro kaj pojesti in popiti.

Motocross čelade so najboljša možna izbira, če se boste s svojim jeklenim konjičkom vozili po brezpotjih. Izdelana je za vožnjo po nekoliko zahtevnejših terenih. Vsebuje tudi posebno zaščito pred soncem, prav tako dodatno zaščito za brado in ne nazadnje tudi boljšo zračnost. Pogosto so na voljo brez vizirja.

Zakaj izbrati motoristično čelado Scorpion?

Omenili smo, da je treba biti pri izbiri čelade za motor pozoren tudi na samega proizvajalca oziroma blagovno znamko. Dobri poznavalci motoristične opreme, ste verjetno že slišali za proizvajalca Scorpion, ki je svetovno priznana blagovna znamka in sinonim za inovacije, napredne tehnologije in vrhunsko zaščito.

Scorpion čelada ponuja vse, kar pričakujete. Scorpion velja za enega najbolj izkušenih in cenjenih proizvajalcev čelad in oblačil v industriji.

Čisto vsaka motoristična čelada, na kateri je zapisano Scorpion, je rezultat zelo obširnih raziskav, natančnega oblikovanja pa tudi zelo strogega testiranja. Omenjeni proizvajalec zagotavlja, da njihove čelade izpolnjujejo in presegajo vse globalne varnostne standarde.

Tehnologija Scorpion moto čelade

V središču moto čelad priznanega svetovnega proizvajalca je tudi tehnologija EXO. Ta omogoča neprekosljivo zaščito pa tudi zelo veliko udobje. Njihove čelade za motoriste niso zgolj samo izjemno varne, temveč tudi stilsko zelo dovršene. Na voljo so najrazličnejši modeli, barve in dizajni čelad.

Scorpion vam zagotavlja, da vsak motorist lahko najde popolno čelado za svoje potrebe – takšno, ki bo odražala njegov osebni stil in estetiko.

LS2 proizvajalec čelad za motoriste

Eden od vidnejših proizvajalcev moto čelad je tudi LS2, za katerega ste verjetno že slišali. Zanj je znano, da pri izdelovanju čelad za motoriste uporablja posebne metode, saj motoristom želi omogočiti najboljšo pa tudi najbolj varno vožnjo. Posledično ne preseneča, da je to podjetje postalo izjemno priljubljeno med številnimi motoristi.

LS2 čelade
Kot ena najuglednejših blagovnih znamk čelad na svetu so izdelki LS2 nedvomno varni in imajo veliko certifikatov, ki to potrjujejo.

Če se odločate za nakup nove čelade za motor, potem na vrh seznama vrhunskih proizvajalcev ne pozabite postaviti tudi LS2.

Ključne prednosti čelade za motor LS2

LS2 moto čelade se ponašajo z vrhunskimi lastnostmi, kar zlahka potrdijo tisti, ki čelado svetovno priznanega proizvajalca že koristno uporabljajo.

LS2 z veljavnimi evropskimi varnostnimi standardi
Vse čelade LS2 so skladne z veljavnimi evropskimi varnostnimi standardi in vse so odobrene po standardu ECE R22-05. Poleg tega nekatere čelade LS2 izpolnjujejo tudi ameriški standard SNELL 2010, ki je najstrožji svetovni standard za motoristične čelade.

Vsaka LS2 moto čelada je sestavljena iz treh elementov, ki so najpomembnejši za varnost na cesti. To so zunanja lupina, poseben zaščitni sloj in najrazličnejši dodatki, kot so na primer prezračevalna odprtina, podloga.

Kako so čelade za motoriste LS2 videti, pa si lahko za začetek preverite kar na spletni strani ponudnika.