Veliko vas je, ki med prostim časom radi kolesarite, in to ne samo v bližini svojega doma. Kolo radi vzamete tudi s seboj na pot. V tem primeru morate svoje vozilo seveda primerno opremiti. Odlična izbira je nosilec za kolo za avto, ki pa mora biti primerno izbran.

Avtomobilski nosilci za kolesa na trgu so lahko izjemno raznoliki, zato moramo biti pri izbiri še toliko previdnejši. Zgolj pravilno izbran nosilec za kolesa nam bo namreč zagotovil preprost prevoz brez kakršnega koli nalaganja koles v prtljažnik vozila.

Spoznajmo različne vrste avto nosilcev za kolesa

Na trgu se nosilec kolesa za avto pojavlja v različnih vrstah. Na voljo so na primer avtomobilski strešni nosilci za kolesa. Takšen avto nosilec za kolo se namesti na prečke, shranjevanje je preprosto predvsem zaradi njegove ozke oblike. Če boste svoje kolo prevažali s pomočjo takšnega avto nosilca, se zagotovo ne bo umazalo, prav tako si boste omočili zelo enostaven dostop do prtljažnika avta. Ima pa ta nosilec kolesa za avto nekaj slabosti, ki jih je prav tako dobro izpostaviti. Ena od njih je ta, da je fizično bolj zahteven za nameščanje koles, zlasti če je vozilo nekoliko višje.

avtomobilski nosilci za kolesa za streho avtomobila
Avtomobilski nosilci za kolesa se namestijo na prečke, so pa fizično bolj zahtevni za nameščanje koles, zlasti če je vozilo nekoliko višje.

Zelo priljubljeni so tudi nosilci za kolesa na prtljažnih vratih avta. Njihova namestitev je sila preprosta. Pritrdijo se direktno na prtljažna vrata, in sicer s pomočjo jeklenih vzvodov z gumijastimi površinami. S tem si omogočite povsem nemoten dostop do podzemnega prostora ali do garaže. Njihova funkcija zložitve pa vam zagotavlja preprosto rokovanje in shranjevanje nosilcev. Po drugi strani pa takšen nosilec za kolesa za avto omejuje poglede skozi zadnje okno, prav tako zmanjša vidno polje v vzvratnih ogledalih in onemogoča dostopnost prtljažnika pri prevažanju kolesa.

Nosilec za vlečno kljuko

Nosilec za avto je lahko tudi v obliki nosilca za vlečno kljuko. V tem primeru so kolesa nameščena v utorih in pritrjena s trakovi na ploščnih nosilcih. Prtljažnik avta je dostopen s pomočjo posebnega zložljivega mehanizma. Za vpenjanje je to sila preprost sistem.

avtomobilski nosilci za kolesa za vlečno kljuko
Avtomobilski nosilci za kolesa za vlečno kljuko so praktični saj je prtljažnik dostopen preko zložljicega mehanizma, kolesa pa so nameščena v utorih in pritrjena s trakovi na ploščnih nosilcih.

Slabosti, ki jih imajo tovrstni avtomobilski nosilci za kolesa pa so, da obstaja večja nevarnost, da se kolesa med samim prevozom umažejo. Tudi za montažo je sistem nekoliko bolj zahteven.

Podrobnejša predstavitev strešnega nosilca za avto

Strešni nosilec za avto je torej ena od najboljših možnosti, ki si jih na svojem vozilu lahko omislite, če s seboj na teren želite pripeljati tudi daljše oziroma večje predmete, kot so denimo kolesa.

Ker pa vsi strešni nosilci niso najbolj kakovostna izbira, pred nakupom dobro razmislite, kateremu proizvajalcu oziroma ponudniku boste zaupali.

Vrste strešnih nosilcev za vozila

Na voljo so različni strešni nosilci za avtomobil. Navadno se različne vrste ločijo kar glede na samo pritrjevanje. Na voljo je na primer strešni nosilec za avto za odprte sani. Zanj je značilno, da je izjemno vsestransko uporaben, da je njegova montaža več kot preprosta in da je to najpogostejša rešitev, če želite v avtu imeti več prostora. Na trgu je takšen avto strešni nosilec najpogosteje na voljo v črni ali sivi barvi. Preveriti pa je seveda potrebno, da je izbrani nosilec za streho povsem združljiv z vašim vozilom.

Strešni nosilec za avto za odprte sani
Strešni nosilec za avto za odprte sani je izjemno vsestranski in je najpogostejša rešitev, če želite v avtu imeti več prostora.

Prav tako so na voljo strešni nosilci za odprte sani. V tem primeru so podloge vgrajene na streho avta. Zanje je značilno, da v nobenem primeru ne motijo oziroma ovirajo avtomobilskega stila, so preprosto zasnovani, enostavno se jih namešča ter imajo ožje nosilne noge. Izbrati pa je treba preko za konkretni tip avta.

Še ena od možnosti pa so strešni nosilci za vozila brez sani.

V tem primeru lahko izbirate med dvema možnostma. Dobrodošli so torej za vozila brez sani in jih lahko v celoti razstavite. Primerni so za občasno uporabo. Ključna je združljivost z avtom. Slabost je ta, da njihova namestitev ni vedno najbolj preprosta.

Odločilni parametri pri izbiri strešnih nosilcev za avto

Če vas zanima strešni nosilec za avto, najprej preverite, kateri so odločujoči parametri pri izbiri oziroma nakupu. To so zagotovo dimenzije, materiali, teža in ne nazadnje še nosilnost.

Strešni nosilec za avto za polne sani Nordrive

Pomembno je, da prečni nosilci za avto ne presežejo širine vozila. Pred nakupom je zato potrebno prečke temeljito izmeriti v širino. Če se boste odločali za prečke za pritrditev na fiksne točke ali pod rob strehe avta, vam dimenzij ne bo treba posebej določati.