Končniki so v spletni trgovini Silux.si na voljo v različnih vrstah in dimenzijah. Prav te so za pravilno izbiro zelo pomembne, zato je treba biti pri nakupu pozoren nanje. Če na to niste pozorni, se vam zlahka zna zgoditi, da vaši izbrani končniki ne bodo ustrezali vašemu avtomobilu. Prav tako pa je zelo pomembno, da so avtomobilski končniki v odličnem stanju, saj ima ta majhen del podvozja bistveno vlogo pri varni vožnji. Končniki vplivajo namreč na obračanje oziroma premikanje avtomobilskih koles.

Čemu so namenjeni končniki?

Pri avtomobili so končniki namenjeni premikanju kolesa. Vsi vemo, da ko zasukamo volan, s tem premaknemo avtomobilsko kolo v želeno smer. Da je temu res tako, poskrbijo različni deli avtomobila, med katerimi so zelo pomembni tudi končniki. Če so ti že dotrajani ali zarjaveli, imamo lahko veliko slabši nadzor nad našim vozilom, kar ovira vožnjo oziroma lahko pripomore tudi k manj varnosti na cesti. Zaradi tega so končniki več kot pomemben del vsakega avtomobila in prav je, da skrbimo za to, da so v kar se da dobrem stanju. Tako bo naš avto dobro deloval.

Zanašanje in pokanje

Če končniki niso v brezhibnem stanju, ima to seveda posledice. Avto ne deluje več tako, kot bi moral, kar se lahko pozna tudi pri vožnji. Lahko se nam na primer lahko zgodi, da avto na cesti malo zanaša, kar je zelo neprijetno in tudi nevarno, vendar pa za to vzrok niso nujno končniki, zato je treba vozilo dobro pregledati, da ugotovimo vzrok.

Vozniki pogosto omenjajo tudi, da se jim zdi, da njihov avto vleče v eno smer, kar je lahko znak, da so končniki že dotrajani, sploh če se poleg tega pojavi še tresenje volana ali celo pokanje oziroma kakšni drugi nenavadni zvoki. To pomeni, da končniki svoje naloge ne opravljajo več dobro, zaradi česar jih je treba čim prej zamenjati. Problem pa lahko predstavljajo tudi zglobi.

Težko obračanje volana

Eden od pokazateljev, da s končniki ni vse v najlepšem redu, pa je lahko tudi težje obračanje volana. Če volan težko obračamo, je lahko težava v samem volanu, lahko pa je težava tudi v težjem premikanju koles. V primeru, da so končniki z leti postali manj fleksibilni, se kolesa vedno težje obračajo in premikajo. Zaradi tega se pojavi tudi težje obračanje volana. Voznik dobi občutek, da je ta zelo trd in da mora za obračanje porabiti veliko moči. Če se nam to zgodi, lahko posumimo, da je nekaj narobe tudi s končniki. Morda je čas za to, da se končniki zamenjajo.

Menjava avto delov

Nekateri avto deli se menjajo le, ko so dotrajani oziroma ko se pojavi potreba za to, drugi pa tudi preventivno. Končniki se navadno zamenjajo, ko se na tako imenovani ‘optiki’ ugotovi, da z njimi nekaj ni v redu ali ko to začutite sami med vožnjo. Končniki se sicer lahko kupijo posamezno, vendar jih je najbolje menjati v kompletu – po dva skupaj. Če je namreč dotrajan eden, navadno pomeni, da je podobno tudi z drugim, čeprav morda to na njem še ni vidno s prostim očesom.

Končniki, zglobi, obese …

Kot že rečeno, končniki niso edini del avtomobila, ki vpliva na to, kako se bodo obračala kolesa in kako lahko bomo obračali volan. Avtomobilsko podvozje in pogon namreč sestavljajo različni avto deli, med katerimi so na primer končniki, zglobi, obese in še marsikaj drugega. V primeru, da se pojavijo težave, je torej treba avto odpeljati k mehaniku in preveriti, kaj je narobe. Vzroki za zanašanje avtomobila ali težko obračanje volana so namreč lahko zelo različni. Velikokrat so vzrok sicer končniki, a težave lahko povzročajo tudi dotrajani zglobi ali kakšen drug del avtomobilskega podvozja.

Avtomobilski deli po ugodni ceni

Če ste ugotovili, da končniki pri vašem avtomobilu ne delujejo več dobro oziroma so dotrajani, nikar ne odlašajte z menjavo! V primeru, da vas od menjave odvračajo stroški, saj ne bi radi zapravljali denarja po nepotrebnem, pa imamo nasvet za vas. Končniki in drugi avto deli se po veliko bolj ugodni ceni dobijo na spletu, kjer vas čakata velika izbira in zaloga. Na tak način se lahko končniki dobijo precej ceneje, kar pomeni, da boste prihranili pri menjavi ter hkrati poskrbeli za to, da se boste vozili udobno in varno še naprej!

Amortizerji ohranjajo naše vozilo na cesti. Amortizerji najbolje opravijo svojo nalogo, ko je vožnja po cestah z več luknjami ali po kamnitih, gozdnih cestah, oblažena udarcev. Preberi več …