Blok motorja veja za najpomembnejši del katerega koli motornega vozila. Nanj so pritrjene pomembne zadeve, kot so glava valja in enote prenosa, na sredi pa je še skupina batov in ročični mehanizem. 

Blok motorja avtomobila vpliva na visoko udarno moč, spremenljivke in magnitudo smeri. Blok mora biti izjemno trden, tako da se pod pritiskom ne deformira. Ima več dodatnih lastnosti, ki pomembno vplivajo na celoten mehanizem. Med drugim je to mazalni sistem, kjer se olje pod pritiskom prenese v izvrtine mazalnih točk. 

Še druge funkcije bloka motorja 

Blok motorja avtomobila je prav tako zelo pomemben za hladilni sistem. Preko njegovih odprtin se tekočina pomika tako, da motor primerno hladi. Med samim delovanjem pa motor v avtomobilu ustvarja večjo količino hrupa. Pomembna naloga bloka je tudi ta, da zmanjša oziroma absorbira zvoke motorja. To je v sodobnih avtomobilih še kako zelo nujno. 

Blok motorja ni le kos železa, kot bi morda mislili na prvi pogled. V resnici predstavlja zelo zapleten in tudi drag mehanizem, ki pa je rezultat delovanja računalnikov in zelo natančnih matematičnih izračunov. 

Zamenjava bloka: kaj je potrebno vedeti?

Znano je, da za blok motorja avtomobila ni natančnih pogojev zamenjave. Na tovrstni komponenti avtomobila lahko pride do različnih okvar. Med njimi so najpogostejše razpoke na delovni površini in različne deformacije bloka motorja. Samo diagnostiko bloka motorja je potrebno opraviti na preverjeni servisni postaji. Brez profesionalne opreme je namreč ne moremo izvesti. Pri takem opravilu je nujna dvižna oprema in posebno stojalo. Komponento se najprej primerno opere, nato pa prezrači s pomočjo stisnjenega zraka, sledi preverjanje razpok. Tudi zamenjavo bloka lahko opravijo izključno strokovnjaki serviserji. 

Nakup bloka motorja v specializirani spletni trgovini 

Za nakupovanje bloka motorja za avtomobil in druga prevozna sredstva vam časa ni potrebno zapravljati po trgovinah ali servisnih centrih. Spletna trgovina silux.ba nudi široko izbiro blokov motorja. Tako lahko hitro in na povsem preprost način izberete del, ki je primeren za model vašega avtomobila. Poleg blokov motorja v spletni trgovini ponujajo še druge dele, ki so nujno potrebni za vaše prevozno sredstvo. 

Zobati jermen in njegova uporaba 

Zobati jermen velja za zelo vsestranski in uporaben del. Lahko se uporablja za odmične gredi, zračne kompresorje, vodne črpalke in tudi za krmiljenje motorja. 

Zobati jermen je navadno izdelan iz plastične mase, steklenega vlakna in ojačane jeklene žice. Spada med dele avtomobila, ki jih morate nujno redno pregledovati. Potek preverjanja poteka zelo natančno. Zobati jermen ne sme biti vpet. 

Poleg tega je zelo pomembno, da na zobatem jermenu niso ostanki olja, prav tako na njem ne sme biti niti razpok. Če je zobati jermen povsem pravilno nastavljen, si s tem lahko omogočite nižjo porabo goriva, obenem pa še poskrbite za povečano moč motorja. 

Vrhunski proizvajalci zobatih jermenov 

Na trgu lahko najdete številne vrhunske proizvajalec zobatih jermenov, ki poskrbijo, da so izdelki, preden so dani v prodajo, skrbno pregledani in tudi preverjeni. Med bolj priznanimi proizvajalci so na primer Gates, Dayco, Bosch in še bi lahko naštevali. 

Spletna prodaja avto delov 

Sicer pa si kakovosten in ugoden zobati jermen lahko naročite tudi po spletu. Na njem je veliko zelo priznanih trgovin, ki se ukvarjajo s prodajo vseh mogočih delov za avte in druga prevozna sredstva. 

Če se na želeni izdelek, ki ga boste naročali v spletni trgovini, ne spoznate kaj dosti, vam bodo pri tem pomagali specializirani prodajalci, ki jih lahko kar pokličete ali pa jim napišete mail. V zelo kratkem času bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja in vas morda opozorili na še kakšno akcijsko ponudbo. Zagotovo vas bodo povabili še v svoje fizične prostore, kjer se ne ukvarjajo samo s prodajo avto delov, temveč tudi s serviranjem ter podobnimi storitvami. Sicer pa boste lahko izbirali med rabljenimi in novimi deli kakovostnih in cenovno dostopnih izdelkov. 

Čeprav se nam torej na prvi pogled zdi, da določeni deli za avte in druga prevozna sredstva nimajo prav velikega vpliva na delovanje, pa smo pogosto v zmoti. Kljub temu da je kakšen del za avto videti povsem majhen in nepomemben, pa kaj kmalu ugotovimo, kako pomembno funkcijo ima. Na žalost to pogosto ugotovimo šele tedaj, ko pride do okvare nečesa in je potrebno kupiti povsem nov del. Pri nakupovanju delov za prevozna sredstva pa moramo biti vsekakor osredotočeni predvsem na kakovost.