Vsi lastniki ali uporabniki vozil se dobro zavedate, kaj vse morate vložiti v svoj jekleni konjiček. Obenem pa morate zanj vseskozi dobro skrbeti oziroma ga primerno vzdrževati. Izjemno pomembno vlogo imajo ne nazadnje tudi tekočine za avto, ki jih je treba na vsake toliko časa dolivati, ves čas pa preverjati njihovo količino.

Nepogrešljive so najrazličnejše tekočine za avto, med drugim tudi motorno olje. Za učinkovito delovanje prevoznega sredstva pomembno vlogo igrajo tudi antifrizi in hladilne avto tekočine. Slednjim nekoliko večjo pozornost namenjamo s približevanjem zime. Na voljo pa so različne tehnologije tovrstnih tekočin, zato je pri izbiri potrebno biti še toliko bolj previden.

Avtomobilske hladilne tekočine

Daleč najboljša tekočina, ki učinkovito absorbira toploto in ohlaja motor našega avta, je zagotovo voda. Kljub temu pa ima izbira takšne tekočine za avto nekaj precej velikih pomanjkljivosti. To so na primer:

 • je korozivna za večino vrst kovin v sistemih,
 • zmrzne pri temperaturi nič stopinj Celzija,
 • zavre pri temperaturi 100 stopinj Celzija.
antifrizi in hladilne avto tekočine.
Za učinkovito delovanje prevoznega sredstva pomembno vlogo igrajo tudi antifrizi in hladilne avto tekočine.

Ravno zaradi omenjenih razlogov se morajo uporabljati najrazličnejši dodatki, da bi lahko dosegli učinkovito izboljšanje lastnosti navadne vode v primerni hladilni tekočini za vozila. Najpogosteje se dodajajo naslednje komponente:

 • zaviralci korozije,
 • dodatki proti penjenju,
 • maziva.

Zaviralci korozije omogočajo dodatno zaščito pred korozijo. S tem pa seveda zmanjšujejo še nastajanje blokad v samem sistemu. Prav tako preprečujejo poškodbe vodnih črpalk. Dodatki proti penjenju zelo uspešno preprečujejo oblikovanje zračnih mehurčkov. Maziva pa se dodajajo za dobro zaščito vodnih črpalk pa tudi tesnil. Če mazanja ni, se obraba poveča, večajo se hrup ter puščanje.

Kakšna je razlika med hladilno tekočino in antifrizom?

Med nepogrešljive avto tekočine sodijo torej hladilne tekočine in antifriz. Kakšna pa je pravzaprav razlika med njimi? Za antifriz velja, da gre za nerazredčen izdelek za proizvajanje hladilne tekočine. Hladilna tekočina pa je torej mešanica antifriza z demineralizirano vodo, in sicer v razmerju 50/50 %. Sama zaščita pred zmrzaljo pa se spreminja z razmerjem antifriza v vodi.

nepogrešljive avto tekočine
Med nepogrešljive avto tekočine sodijo hladilne tekočine in antifriz.

Daleč najboljša možna zaščita proti zmrzovanju se doseže z mešanico 70 % antifriza ter 30 % vode. Zaradi precej majhne količine vode pa ima takšna vrsta mešanice precej manjše zmogljivosti prenašanja toplote. Slednje lahko povzroča pregrevanje motorja.

Zaželena dodatna oprema za avto

Da bo vaše vozilo lahko čim učinkoviteje delovalo, vi pa se boste v njem prijetno, udobno in varno počutili, potrebujete kar nekaj dodatne opreme. Bolj zaželena dodatna oprema za avto na primer vključuje tudi avtokozmetiko.

V kategorijo izdelkov avtokozmetike na primer sodijo:

 • avto parfumi,
 • izdelki za čiščenje in podmazovanje,
 • čistila za vetrobranska stekla,
 • krpe, krtače in gobe za čiščenje,
 • profesionalna čistila,
 • sredstva za poliranje,
 • sredstva za vzdrževanje in servisiranje vozil.

Čistila za vetrobranska stekla

Dodatna oprema za avto predstavlja tudi najrazličnejša čistila, ki so namenjena posebej za temeljito čiščenje ter vzdrževanje vetrobranskih stekel. Tovrstnih sredstev ne smemo zamenjevati s tekočinami, ki so prav tako zasnovane za čiščenje vetrobranskih stekel. Gre namreč za dva različna procesa čiščenja vozila.

Je to najboljše čistilo za steklo, kar sem jih kdaj uporabil?

Tekočina za čiščenje vetrobranskih stekel sodi v vozilo (rezervoar za pranje vetrobranskega stekla) ter se uporablja za brizganje na omenjena stekla. Odstranjuje umazanijo, in sicer s pomočjo brisalcev. Po drugi strani pa so čistila namenjena za ročno čiščenje in vzdrževanje stekel. Pri tem seveda ne gre zgolj za čistila, ampak za najrazličnejša sredstva, ki lahko omogočajo še druge funkcionalnosti, denimo gre za sredstva proti rosenju, proti mrčesu, dežju ter podobno. Z obema vrstama avto dodatkov lahko poskrbimo za temeljito čista stekla, obenem tudi za varnejšo vožnjo.

Krpe za čiščenje avta

Zelo uporabna dodatna oprema za avto so tudi najrazličnejše krpe za čiščenje. V resnici so pravzaprav obvezna oprema v prav vsakem vozilu, ker se slej kot prej pojavi namreč potreba po brisanju polite tekočine, prahu ali česa drugega. Za notranjost vozila se lahko uporabljajo različne krpe za čiščenje. Nekatere so posebej namenjene za čiščenje armaturne plošče. Določena vrsta krp je namenjena tudi za čiščenje zunanjih delov avta.

Dodatna oprema za avto so tudi najrazličnejše krpe za čiščenje
Dodatna oprema za avto so tudi najrazličnejše krpe za čiščenje armaturne plošče ali zunanjih delov avta.

Najpomembnejše je, da so takšni dodatki za avto učinkoviti in dovolj praktični. Hraniti jih morate na primernih mestih, da lahko ostajajo dovolj kakovostni za uporabo. Takšni izdelki pa na primer niso namenjeni za uporabi med samo vožnjo.

Polirna avtomobilska sredstva

Na voljo so tudi posebna sredstva za poliranje vozila. Med najbolje prodajanimi tovrstnimi izdelki je zagotovo polirna pasta. Namenjena je zlasti za poliranje vozila pa tudi za učinkovito ter hitro odpravljanje manjših napak oziroma pomanjkljivostih na vozilih.