Prestavna ročica za avto je pomemben del ročnega menjalnika. Voznikom zagotavlja menjavo načina smeri vožnje z njegovega sedeža. Takšen element avta s pomočjo sistema povezav in spojev upravlja z vilicami. Te poskrbijo za premikanje rokav sinhronizatorja, da lahko izbere primerno prestavo.

Ločimo več vrst prestavnih ročic za avto. To je prestavna ročica za avto na z dolgim premikom in ročica s kratkim premikom. Dolg premik je tovarniško nameščen na večini vozil. Kratek premik pa se večinoma uporablja na športnih avtomobilih in je nameščen tudi za namen tuninga, ker omogoča bolj hitro in natančnejše prestavljanje.

Vrste prestavnih ročic za vozila glede na vrsto ročaja

Prestavna ročica za avto se lahko deli na več vrst tudi glede na vrsto ročaja. Poznamo ročice z navadnim ozirom običajnim ročajem ter ročice s težkim ročajem.

Z običajnim ročajem je lahko ročica sferična, valjaste ali pa elipsaste oblike. Navadno je takšna avtomobilska prestavna ročica narejena iz plastike. Del je lahek in je lahko obrobljen tudi z lesom ali usnjem. Ima kromirane ali karbonske vstavke. Ročaj v tem primeru pogosto prestavlja eleganten del notranjosti vozila.

Avtomobilska prestavna ročica za menjalnik avta
Avtomobilska prestavna ročica je kovinska ročica, pritrjena na menjalnik avtomobila.

Prestavna ročica za avto s težkim ročajem ima navadno precej večjo maso. Praviloma je takšen element nameščen za namene tuninga. Omogoča hitrejšo in preprostejše prestavljanje ročice, ker jo premika inercija, in sicer pod težo ročaja.

Najpogostejši vzroki za okvaro avto prestavne ročice

Mehanizem prestavne ročice za avto vključuje premične in plastične dele. Sčasoma se lahko takšen avto del obrabi. Kljub temu pa je njeno prezgodnje uničenje pogosto povezano s posledico prekomerne obremenitve mehanizma.

5 stvari, ki jih nikoli ne počnite v vozilu z ročnim menjalnikom, ker bo prišlo do okvare prestavne ročice ali menjalnika

Pogosto je torej okvara prestavne ročice v avtu posledica agresivnega načina vožnje. Prav tako se okvara lahko pojavi tudi zaradi okvare drugih delov menjalnika. Če se pojavi izguba tesnosti zaščit iz gume proti prahu, to lahko vodi v vdor umazanije, prav tako vlage. Posledično to lahko povzroči povečano abrazijo premičnih delov. Obenem lahko pride do korozije delov, ki so izdelani iz kovine.

Menjava avto prestavne ročice

Če je avto prestavna ročica okvarjena, je pomembno, da ne odlašamo z njeno menjavo. Če samo opazimo simptome, ki smo jih omenili, je dobro, da prestavno ročico za avto naročimo takoj.

prestavna ročica avtomobila za vaš model vozila
Vožnja s poškodovano prestavno ročico bo moteča, dokler je ne zamenjate z novo. Na srečo vam lahko nadomestno prestavno ročico dostavijo na vaša vrata v samo nekaj dneh, če jo naročite v specializirani spletni trgovini.

Če bi namreč prišlo do zagozditve mehanizma nekje na poti, ne moremo kar tako priti do mehanične delavnice, kjer bi uredili težavo.

Seznam dodatne opreme za vozila

Dodatna oprema za avto je vedno dobrodošla, čeprav ne sodi nujno na seznam ključnih elementov vozila. V to kategorijo vozil sodijo številni izdelki, ki jih je najpametneje kupovati zgolj v specializiranih prodajalnah z avto deli.

Med dodatno opremo za vozila med drugim denimo sodijo tudi izdelki, ki pripomorejo še k večji zaščiti vozil. Sicer pa je dodatna avto opremljena namenjana tako za zunanjost kot notranjost vozil.

Dodatna oprema za notranjost vozila

Dodatna oprema za vozila, ki je namenjena notranjosti avta, so na primer sesalniki za avto, avto ventilatorji, korita za prtljažnik, avto tepihi, cigaretni vžigalniki, ergonomski vzglavniki, folije, nalepke, hladilniki za avte in še bi lahko naštevali.

Dodatna oprema za vozila za čisto notranjost
Dodatna oprema za vozila, da bo vaš avto vedno čist so avtomobilski tepihi, ki so zasnovani za zaščito tal vozila pred umazanijo, obrabo in solno korozijo.

Če na primer želite, da je v vašem vozili vedno čisto, morate poskrbeti, da so na tleh nameščene primerne preproge. Avto tepihi pa so lahko najrazličnejših vrst. Še posebej dobro se obnesejo preproge za vozila, ki so narejene iz gume. So namreč izjemno praktične in ne nazadnje tudi elegantnega videza.

Izjemno priljubljena prtljažna korita za avto

Veliko lastnikov in uporabnikov vozil v zadnjem delu avtomobila prevaža veliko predmetov, ki za seboj lahko puščajo kar nekaj umazanije. V tem primeru je dobro, da se prtljažnik avta primerno zaščiti. Odlična izbira je denimo prtljažno korito iz gume. Takšna dodatna oprema za avto tudi sicer velja za izjemno priljubljeno med kupci.

Korita prtljažnikov za osebna vozila so odlična dodatna oprema, če hočete vzdrževati vaš prtljažnik vedno čist

Korito za prtljažnik avta vam lahko še posebej dobro koristi v zimskem času, ko v prtljažnik shranjujete predmete, ki so mokri in tudi sicer polni umazanije. S tem lahko na izjemno učinkovit način preprečite, da bi se voda razlivala po celotnem prtljažniku, prav tako, da se umazanija ne zažre v notranjost vozila.

Dobrodošle blazinice za varnostni pas

Priljubljena dodatna oprema za vozila so tudi posebne blazinice, ki so posebej zasnovane za varnostne pasove. Vaša vožnja je z uporabo takšnih elementov še bistveno bolj udobna in prijetna, ne nazadnje pa lahko tudi bistveno bolj varna.

Avto blazinice za varnostne pasove so vam prav tako na voljo v specializiranih prodajalnah z avto deli.