Akumulator za avto je pogosto definiran kot elektrotehnična naprava za shranjevanje električne energije, in sicer v kemični obliki. V današnjem času takšne naprave predstavljajo neizogibni sestavni del v vseh večjih tehničnih sistemih transporta, varovanja, signalizacije, sodobnih računalnikov ter telekomunikacijskih sistemov.

V pozno jesenskem času nas lahko precej hitro presenetijo stalne temperature, ki so pod lediščem. Posledično ravno v tem času najpogosteje prihaja do praznega avto akumulatorja. Pogosto zaradi slabše zmogljivosti baterije ter zaradi neprimernega vzdrževanja.

Različni tipi avtomobilskega akumulatorja

V osnovi avto akumulator razvrščamo v dva tipa. To sta akumulator s tekočimi elektroliti ter akumulator brez vzdrževanja. Slednjega pogosto imenujemo kar AGM akumulator. Pri tem tipu je elektrolit napit na steklenih vlaknih. Zaradi prav posebne tehnologije pa je naprava uporabna brez posebnega vzdrževanja oziroma dolivanja destilirane vode.

Akumulator brez vzdrževanja ali AGM akumulator
Akumulator za avto brez vzdrževanja pogosto imenujemo kar AGM akumulator. Pri tem tipu je elektrolit napit na steklenih vlaknih.

AGM akumulator je sestavljen tako, da lahko precej bolje preživi večkratno polnjenje ciklov. Po drugi strani pa je pri akumulatorju s tekočimi elektroliti potrebno vzdrževanje, a je v primerjavi z AGM baterijami precej cenejše.

Kdaj se mora akumulator zamenjati?

Akumulator za avto je treba zamenjati takoj, ko se zazna, da naprava izgublja na svoji moči. Zlasti za starejše takšne naprave je značilno, da ob prvi večji spremembi temperature najprej odpovedo. V poznih jesenskih ter zimskih dneh pa tako in tako prihaja do večje porabe električne energije za ogrevanje vozil, oken ter sedežev.

Na splošno se akumulator v krajših obremenitvah ne uspe napolniti. Mraz in vlaga pa sta še dodatna krivca za počasnejše delovanje kemičnih procesov v bateriji.

Diagnosticiranje akumulatorja

Če v svojem jeklenem konjičku uporabljate starejši akumulator, je dobro, da se oglasite v kakšnem avto centru, kjer vam bodo s pomočjo sodobno zasnovanih diagnosticiranih naprav naredili test za akumulator in vam glede na vaše potrebe ter želje ponudili primeren, nov akumulator za vaše vozilo.

diagnostični test za akumulator
Če uporabljate starejši akumulator, se oglasite v avto centru, kjer vam bodo s pomočjo sodobno zasnovanih diagnosticiranih naprav naredili test za akumulator.

Ob menjavi avto naprave, kot je akumulator, je dobro poznati vsaj nekaj osnovnih dejstev, čeprav vam lahko v takšni situaciji dobro pomagajo strokovnjaki. Vedeti je na primer treba, da je najpomembnejša funkcija v akumulatorju startna. Na nalepki naprave je zapisan zagonski tok, ki se ga meri v amperih. Seveda različni proizvajalci zagonsko moč merijo po najrazličnejših merilih.

Pregled in popravilo električne avto opreme

Ko je na vidiku avto elektrika, najpogosteje najprej pomislimo prav na akumulator. Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti še na številne druge elemente oziroma opremo v svojem vozilu. Ob tem se marsikdo vpraša, katere komponente so del električnega sistema avta oziroma vozila.

Kako odpraviti osnovne težave z avto elektriko v vašem avtomobilu

Električna oprema oziroma avto elektrika vključuje notranje ter zunanje elemente luči, prav tako tudi naprave v notranjosti avta oziroma vozila. Te so elektronsko napajane. Med njimi so na primer alarm proti kraji, računalnik, električno nastavljiv sedež, električni pomik za stekla, ogrevan volan in sedeži, parkirni senzorji in sistem za navigacijo. Za njihovo priključitev so nujno potrebna stikala, žice, releji ter varovalke. Vir energije pa je seveda akumulator, ki se med samo vožnjo napaja z alternatorjem. Ima vgrajen regulator napetosti. Za motorni vžig pa se uporablja zaganjalnik.

Najpogostejši vzroki za okvaro električne opreme avtomobila

Avto elektrika predstavlja zelo pomemben del naše vožnje, zato je dobro, da smo na posamezne dele, ki so vključeni v to področje, še toliko bolj pozorni. Med drugim je zagotovo dobro vedeti, kateri so daleč najpogostejši vzroki za okvaro električne avto opreme. Tako smo lahko še bolj pozorni.

Avto elektrika za naprave v notranjosti avta, ki so elektronsko napajane.
Avto elektrika vključuje notranje ter zunanje elemente luči, prav tako tudi naprave v notranjosti avta, ki so elektronsko napajane.

Prekomerno napajanje akumulatorja je lahko posledica okvare regulatorja napetosti oziroma diodnega mostu alternatorja. Ko umazanija pride v navitje alternatorja, se lahko povzroči kratek stik. Medtem pa obrabljene krtačke ali drsni obročki zmorejo ovirati postopek polnjenja akumulatorja. Omenjeno se lahko zgodi tudi v primeru, kadar je pogonski jermen pretrgan ali pa ohlapen. Naprave, ki za svoje delovanje v avtu uporabljajo tok, se lahko pogosto obrabijo tudi zaradi visoke napetosti, prav tako kratkega stika, toplotne poškodbe terminalov in ne nazadnje tudi zaradi korozije.

Zamenjava električnih delov v vozilu

Seveda je avto elektrika področje, s katerim se praviloma ukvarjajo strokovnjaki. Ko na primer pride do okvare kakšnega električnega elementa v vozilu, je torej potrebno poiskati strokovno pomoč. To najdete lahko tudi preko spleta, preko katerega se lahko naročite na zamenjavo električnega dela vozila.

Sicer pa vam strokovnjaki preko spleta tudi dobro svetujejo, kako na primer zamenjati akumulator, alternator, dodatno zavorno luč, glavni žaromet, ksenonsko luč, meglenke in še druge številne elemente.