Zadnje čase ustvarja veliko govora LED tehnologija. Uporablja se vse od osvetljevanja cesto do domov. Nizka poraba, dolga življenjska doba in cenovna dostopnost je naredila LED svetila izredno popularna tudi v avtomobilskem svetu. Tako so LED luči za avto prisotne v veliko novih osebnih vozilih. Proizvajalci vozil in vozniki lahko potrdijo, da je avtoelektrika pod manjšo obremenitvijo. Temu pa je tako, saj omenjene luči porabijo zanemarljivo malo električne energije. Po drugi strani pa se ne segrevajo tako zelo, kot halogenske in Xenon vrste luči.

Večji izkoristek električne energije

Nobena skrivnost ni, da je avtoelektrika pri delujočem vozilu vedno pod obremenitvijo. To se najbolj opazi, ko prižgemo vozilo. Takrat električni tok prične teči skozi vse električne naprave. Teh pa imajo novejši avtomobili dokaj veliko. Tako navigacija za avto, digitalni števci, potovalni računalnik, klima ipd. zahtevajo svoj delež električne energije. Če pa temu dodamo še žaromete, pa je poraba elektrike zelo visoka.

LED luči za avto so narejene tako, da delujejo stabilno pri zelo nizkem električnem toku
LED luči za avtomobil

LED luči za avto pa imajo neverjetno sposobnost – izredno majhno porabo. Tako razbremenimo akumulator in alternator, saj so žarometi velik porabnik energije. LED luči porabijo do 90% manj energije in proizvedejo veliko več svetlobe, kot halogenke. To je izredna lastnost za voznike vseh vozil. To tudi pomeni, da bodo komponente avtoelektrike imele veliko daljšo življenjsko dobo, saj jih bomo veliko manj obremenjevali pri vožnji.

Drugi vozniki nas lažje opazijo

Stopnja svetilnosti luči se meri v lumnih. Večji kot so lumni, več svetlobe luči proizvedejo. LED luči pa so neverjetno svetle. Tako imajo vrednost lumnov veliko višjo od primerjave s klasičnimi svetili. To pomeni, da bomo z LED lučmi za avto veliko bolj opazni na cesti. Nasproti vozeča vozila nas bodo hitreje opazila, kar močno zmanjša možnost za nastanek nesreče.

Mercedes-Benz aktivni LED žarometi

Poleg tega pa bomo videli veliko več v težkih pogojih za vožnjo. Tako nas ne bo ovirala nevihta ali sneg, ko bomo na cesti. Po drugi strani pa bomo brez težav opazili vse luknje v cesti in druge ovire, ki predstavljajo nevarnost.

Dolga življenjska doba in zanesljivost

Velika obremenitev avtoelektrike v našem vozilu lahko proizvede anomalije. Tako lahko premalo ali preveliko toka steče v določeno napravo. To povzroči nepravilno delovanje naprave ali celo okvaro. LED luči za avto so narejene tako, da delujejo stabilno pri zelo nizkem električnem toku. Vse to ohranja luči v delujočem stanju neverjetno dolgo. 

 LED luči za avto H4
LED luči za avto H4

V povprečju imajo LED luči do 50x daljšo življenjsko dobo od halogenskih in Xenon luči. Temu je tako, saj se zelo malo grejejo in ne vsebujejo plina.

Brez-težavno vzdrževanje 

Luči Led za avto ne potrebujejo vzdrževanja. Narejene so tako, da je vsa elektronika v solidnem in delujočem stanju. Tako ne potrebujemo spoštovati določenih varnostnih napotkov med uporabo. Obenem pa lahko delujejo brez težav tudi po več ur hkrati, ne da bi močno segrevale avtoelektrične komponente okoli njih.

Same luči tudi ne bomo potrebovali pogosto menjavati. Tako v povprečju zdržijo od 3-10 let. Odvisno je od samega vozila in načina njegove uporabe. Poleg tega pa se z majhno porabo energije in močno svetilnostjo LED luči hitro same odplačajo. To jih naredi odlično naložbo za vsako vozilo, saj mu tako obenem tudi dvignemo vrednost.

Nadgradnja našega avtomobila na LED tehnologijo

LED luči lahko namestimo tudi na starejša vozila. V nekaterih primerih bomo potrebovali različne pretvornike, da namestimo luči. Za večno avtomobilov pa ne potrebujemo dodatkov. Vse, kar moramo storiti je, da namestimo žarnico v sam žaromet. Pri tem se moramo prepričati, da imamo primerno LED luč in, da je možna vgradnja v naše vozilo.

Na spletni strani www.silux-auto.it lahko zasledimo ogromno različne dodatne opreme za naše vozilo. Med njimi so tudi LED luči za avto ter drugi avtoelektrični dodatki.

Stabilnost na katero se lahko vozniki zanesejo

Stabilnost LED luči za avto je izrednega pomena. Tako ne potrebujemo vedno znova servisirati naš avtomobil, da zamenjamo žarnice. To pa pride izredno prav, ko se znajdemo na potovanjih v drugih državah. Takrat potrebujemo dobro delujoče in zanesljivo vozilo, da pridemo na želeno destinacijo. S tem se vozimo bolj brezskrbno, saj ne bomo potrebovali iskati avto servise v neznanem okolju.

Manjša poraba energije

Poraba goriva je tudi odvisna od naprav v našem vozilu. Vsaka električna naprava obremeni alternator in druge komponente v našem vozilu. Tako veliki porabniki avtoelektrike povečajo porabo goriva. Žarometi so pa izredno velik porabnih energije. Če jih zamenjamo na LED tehnologijo, pa občutno znižamo porabo goriva na daljše razdalje.

Skrb vsakega voznika je, da poskrbi za čim boljše delovanje njegovega ali njenega vozila. To pa lahko z LED lučmi storimo brez večjega napora in porabe časa. Poleg tega pa bomo tako zvišali vrednost našemu vozilu in zagotovili varno potovanje tudi v najbolj hudih pogojih za vožnjo.