Akumulatorji so naprave, ki na prvi pogled delujejo kot posode. Zanje je značilno, da v kemični obliki shranjujejo električno energijo. To pa sproščajo v obliki enosmernega toka. Akumulatorji, za katere pravimo, da so tipi svinčevih akumulatorjev, velja, da so sestavljeni iz posebnih celic. Ta pa je v nadaljevanju sestavljena iz določenega števila negativnih in pozitivnih plošč. Med seboj do ločene s separatorji.

Delovanje akumulatorjev

V tovrstnih napravah se kot posledice kemičnih reakcij proizvajajo elektroliti. Njihova hitrost proizvajanja je odvisna od notranje upornosti akumulatorja. Elektroni na minus terminalu stečejo na pozitivnega. S tem pa se prične proces praznjenja akumulatorja. Pri tem se na obeh ploščah tvori svinčev sulfat, koncentracija raztopine žveplove kisline se zmanjša in pretvori v vodo. Ravno zato nas proizvajalci akumulatorjev svarijo, da je pri nizkih temperaturah zelo nevarno, če akumulator puščamo v izpraznjenjem stanju. Tekočina v njem namreč lahko zmrzne. Ker pri električnem polnjenju akumulatorja nastajata kisik in voda, lahko posledično nastane celo eksplozivna mešanica plina.

Akumulatorji za osebna vozila

Akumulatorji, ki so namenjeni za rabo osebnih vozil, se delijo na številne podkategorije. Lahko namreč govorijo o akumulatorjih za osebna vozila ali gospodarska vozila, o akumulatorjih za motorje, za prosti čas ter o akumulatorjih za pogon in napajanje.

Nekateri lastniki osebnih avtomobilov in tudi drugih prevoznih sredstev akumulatorjem rečejo tudi baterije. Ne glede na to, kako jih poimenujemo, pa sodijo med ključne elemente tudi pri osebnem avtomobilu. Njihova glavna funkcija je, da dovajajo električno energijo vsem delom avta, ki jo za svoje delovanje tudi potrebujejo. Akumulatorji so najbolj poznani tudi po tem, da zagotavljajo vžig oziroma zagon motorja. Obenem so pomembni tudi zato, da naše avtomobilske luči dovolj dobro svetijo. Njihova naloga je tudi, da napajajo še druge manjše odjemalnike električne energije v avtomobilu, ki so za vožnjo izrednega pomena.

Zakaj se izpraznijo?

Akumulatorji se lahko zelo hitro izpraznijo, če ugasnemo motor in pri tem pustimo vključene uporabnike. Pri tem imamo v mislih predvsem luči in avto radio. Na srečo ima večina od sodobnih avtomobilov alarmne sisteme, ki v veliki meri preprečujejo, da bi sploh prišlo do praznjenja akumulatorja.

Akumulatorji se lahko izpraznijo tudi v primeru, če na enem in istem mestu mirujejo dlje časa. Če bomo v takem primeru na vsake toliko časa vžgali motor avtomobila, potem to zlahka lahko tudi preprečimo.

Če pride do praznega akumulatorja, ga lahko hitro in enostavno napolnimo. Za njihovo polnitev potrebujemo premostitvene kable za vžig. Paziti moramo, da so kabli nameščeni povsem pravilno in da se držimo pravilnega postopka. Če se nam to prepogosto dogaja, potem je to eden od glavnih pokazateljev, da je akumulator potrebno zamenjati.

Kdaj je čas za njihovo menjavo?

Če so akumulatorji zelo kakovostni, potem je njihova življenjska doba zelo dolga. Vseeno pa nam proizvajalci avto delov svetujejo, da je najbolje, če jih zamenjamo na vsake pet let. Na ta način bomo namreč poskrbeli, da nam bodo zvesto služili in to tudi pri izjemno nizkih temperaturah.

Prava izbira akumulatorjev

Omenili smo, da so akumulatorji velika baterija v našem jeklenem konjičku. Vanje se shranjuje kemična energija v obliki električne energije. Vozilo slednjo uporablja pri vžigu in za napajanje računalnika motorja ter vseh električnih naprav v našem avtomobilu.

Ko kupujemo povsem nov akumulator, lahko kaj hitro vidimo, da je na trgi zelo veliko ponudbe. Najbolj pomembno je, da vemo, na kaj moramo še posebej paziti, da bo naša izbira pravilna.

Pri izbiri novega akumulatorja sta najbolj pomembna dva dejavnika. To sta dejanska velikost baterije ter zahtevne lastnosti akumulatorja. Pri dejanski velikosti baterije smo osredotočeni na širino, višino in dolžino. Vse od naštetega mora ustrezati navodilom proizvajalca. Zahtevane lastnosti akumulatorjev najdemo v navodilih za uporabo vozila.

Ker akumulatorji veljajo za pomemben člen, ki nam omogoča zanesljivo vožnjo, je najbolje, da jih kupimo v specializiranih trgovinah z avto deli. Nikakor pa ne bi smeli nakupovati tistih, ki se nahajajo na primer v supermarketih ter podobnih trgovinah.

Najboljši in cenovno dovolj ugodni akumulatorji pa se za vse nas nahajajo na spletnih policah trgovine Silux. Če ste lastniki katerega koli jeklenega konjička in zanj skrbite dobro, potem vam je ime Silux še kako poznano. V trgovini pa ste tudi vsekakor že kdaj nakupovali, saj ima trgovina na svojih policah še druge avto dele, ki so nujno potrebni za naša vozila.