Kdaj ste na svojem avtomobilu nazadnje zamenjali metlice brisalcev? Večina voznikov ugotovi, da je potrebna menjava, ko se jesen prevesi v zimo, ter nenadoma spoznajo, da metlice slabo opravljajo svoje delo. Ko brišejo dežne kapljice z vetrobranskega stekla, puščajo za seboj mokre črte, ali pa tudi slabo odstranjujejo umazanijo.metlice-brisalcev Da bi metlice brisalcev zdržale čim dlje, je treba zanje dobro skrbeti. Kadar operemo avtomobil, je potrebno poskrbeti, da dobro obrišemo tudi metlice, da z njih odstranimo umazanijo, ki načenja gumo, poleg tega pa lahko kak trši delec umazanije na njih celo povzroči, da se nam na vetrobranskem steklu naredijo praske. Metlice torej dobro operite in obrišite z gobo, prav tako pa jih velja vsake toliko zaščititi s sredstvom, ki preprečuje prezgodnje razpadanje gume.

brisalci

Ta je namreč ves čas izpostavljena zunanjim vplivom, tako dežju (tudi kislemu)kot vročini in sončnim žarkom, zaradi česar se guma hitro uniči.Poleg čiščenja pa je treba skrbeti tudi za to, da se metlice brisalcev ne poškodujejo zaradi mehanskih razlogov. Če imate v hladnem vremenu, ko se na vetrobranskem steklu nabirajo ivje, led in sneg, svoj avtomobil parkiran zunaj, se odstranjevanja ledu nikoli ne lotite preprosto tako, da steklo poškropite s sredstvom za izpiranje stekla (tekočino proti zamrzovanju in nesnagi) in vključite brisalce. S tem boste gumo brisalcev namreč poškodovali in slabo brisanje vam ne uide.

Raje sneg in led vedno odstranite z metlico in lopatico za odstranjevanje ledu, hkrati pa vključite avtomobil in poskrbite za gretje vetrobranskega in zadnjega stekla – zadaj vključite električno gretje šipe, spredaj obrnite zračnike k steklom ter vključite gretje ali klimatsko napravo (da hkrati poskrbite še za odstranjevanje vlage iz notranjosti avtomobila in se vam stekla ne bodo takoj zarosila).Ne glede na to, kako previdni ste, pa je treba priznati, da so metlice brisalcev potrošni material in jih je treba kar hitro zamenjati.

Nove lahko poiščete v trgovini z rezervnimi avtomobilskimi deli ali tudi na črpalki in v splošnih trgovinah. Pri tem ne posezite po najcenejših, saj bodo ti tudi najmanj kakovostni, temveč odštejte raje nekaj več denarja in si zagotovite gumo, ki bo zdržala dlje. Ne pozabite, da morate brisalce pred nakupom izmeriti, saj na embalaži morda ne bo navedenih vseh modelov avtomobilov, za katere so metlice primerne!