Je bolje izbrati sintetična ali mineralna motorna olja? Kakšna naj bo viskoznost izbranega olja in kaj so še druge njegove lastnosti, na katere je treba paziti pri nakupu? Ali je vseeno, če uporabljam enako olje tako poleti kot pozimi? Zagotovo ste si podobna vprašanju ob nakupu olja za motor vašega avtomobila že kdaj zastavljali tudi vi.

Izbira je namreč zelo velika, zato je včasih težko vedeti, katera motorna olja so najboljša. Naj vam odgovorimo na nekaj vaših vprašanj!

Viskoznost in zunanje temperature

Danes obstajajo motorna olja, ki se lahko brez težav v Sloveniji kljub nihanju zunanjih temperatur uporabljajo prav vse leto. Če načrtujete dolgo potovanje na sever Evrope ali do Maroka, je seveda priporočljivo pred tem izbrati tudi olje z ustrezno viskoznostjo, ki bo kos temperaturnim ekstremom, ki jih lahko pričakujete na poti. Pri nas pa ta temperaturna nihanja niso tako visoka, da ne bi mogli celo leto uporabljati istega olja, če seveda že na začetku izberete ustreznega. Viskoznost sicer ne pomeni nič drugega kot to, kakšna je gostota olja pri določeni temperaturi. Motorna olja primerne gostote oziroma viskoznosti vitalne dele motorja dobro in učinkovito zaščitijo pred obrabo, kar je tudi njihov glavni namen.

Ugodna motorna olja različnih proizvajalcev

Ko kupujemo motorna olja, moramo najprej pogledati v servisno knjižico našega avtomobila. Običajno proizvajalec avta namreč priporoča določeno olje, vendar to še ne pomeni, da ne smemo uporabiti kakšnega drugega. Pomembno je le, da ima podobne lastnosti. Olja različnih proizvajalcev pa imajo lahko zelo podobne lastnosti, čeravno imajo različne cene.

Prav zato se vam tudi v primeru, da že dolga leta kupujete izdelke istega proizvajalca, splača pogledati, ali nemara ne obstaja kakšno podobno, a cenejše olje drugega proizvajalca. Lahko ima enake ali celo boljše lastnosti, a je njegova cena bolj ugodna. Po drugi strani pa vam ne priporočamo, da bi kupovali motorna olja popolnoma neznanih proizvajalcev, saj pri njih nimate nobenega jamstva kakovosti.

Izbirajte torej med proizvajalci, ki jim lahko zaupate. To pa so priznana imena, kot so na primer Castrol, Mannol, Wolf, Shell, Motul in mnogi drugi. Celoten seznam proizvajalcev, ki veljajo za zanesljive in nudijo preverjeneno kakovost, lahko najdete na spletni strani Silux.si, kjer lahko seveda ustrezna olja tudi kupite.

Oglejte si ponudbo in preverite ugodne cene, pri tem pa ne pozabite preveriti tudi tehničnih lastnosti posameznega izdelka!

Potrebujete najem avtomobila? V našem članku si lahko preberete vse o tej temi.

Sodobne H4 LED žarnice za avto  so odporne na vodo in prah, imajo vgrajen ventilator ki dodatno ohladi delovanje. Več pa si lahko preberete na naslednji povezavi.

Valjasti blok je verjetno najpomembnejši del katerega koli motornega vozila. Preberi več …