Vožnja z motorjem mora biti v prvi vrsti varna za vsakega motorista. S tem se preprečijo številne poškodbe, ki so velikokrat zelo resne. Seveda je najbolj pomembno, da vedno vozimo previdno, po omejitvah ter zavedajoč prometa pred in za nami. Veliko vlogo pa igra tudi oprema za motoriste, kot so škornji, čelada, jakna, hlače in rokavice. Tudi, če vozimo skuter ali pa močan dirkalni motor z 250 konji, je pomembno, da se zaščitimo pred možnimi padci in nesrečami, ki se nam lahko kadarkoli pripetijo.

Oprema za motoriste zaščiti naše telo

Glavna naloga, ki jo ima oprema za motoriste v obliki oblačil, je da zaščiti naše telo pred poškodbami. Njena druga naloga pa je nudenje udobne vožnje med kratkimi in dolgimi potovanji. Vse se začne pri najbolj kritičnem delu opreme, ki je čelada. Pomembno je, da se nam dobro prilega in nas ne tišči. Priporočljivo je, da čelado vnaprej fizično pomerimo preden se odločimo za nakup. S tem bomo zagotovili, da bomo izbrali tako čelado, ki bo najbolj primerna za obliko in velikost naše glave.

Moto oprema zaščiti naše telo
Moto oprema nas zaščiti pred poškodbami

Dandanes pa morda nimamo vedno možnosti, da obiščemo fizično trgovino. V naši najljubši spletni trgovini z moto in motocross opremo so napisane vse dimenzije različnih čelad. Tako je mogoče, da izmerimo velikost in obliko svoje glave ter tako izberemo najbolj primerno čelado za motor preko spleta.

Čelada za skuter obrani našo glavo poškodb

Vsak motor je izredno zabavno vozilo. Na žalost pa je tako, da smo med vožnjo vedno izpostavljeni nevarnostim. To velja za motoriste, ki vozijo velike motorje, kot tudi skuterje. Ravno pri vožnji skuterja se pogosto lahko zgodi, da s seboj na pot ne vzamemo čelade. S tem se izpostavimo veliki nevarnosti, saj nimamo nikakršne zaščite za našo glavo v primeru padca.

Čelada za skuter obrani našo glavo poškodb
Odprta JET čelada za skuter z vizirjem

Povprečna čelada za skuter nima vizirja. Za tem tiči dober razlog, saj povprečni skuter ne dosega velikih hitrosti. Obenem pa je tudi mišljen za sproščeno vožnjo po mestu, kjer skoraj nikoli ne vozimo več kot po 50 kilometrov na uro. Kljub temu je mogoče kupiti čelade z vizirjem in brez.

Odprte čelade za skuter so namenjene umirjeni vožnji

Večino čelad za skuter je odprte narave. To pomeni, da imamo zaščiteno samo glavo, obraz pa ni zavarovan. Njihov namen je nudenje osnovne zaščite pri vožnji skuterja. Običajno jih pritrdimo na glavo s pasovi in zaponkami. Na žalost pa ne nudijo obrambe za čeljust in obraz motorista.

Čelade za skuter z vizirjem

Vizir je izredno pomembna komponenta vsake čelade. Kot prej omenjeno, pa jih ne vsebujejo vsi modeli. Vizir ščiti obraz voznika med vožnjo pri višjih hitrostih. Preprečuje kamenčkom, insektom, prahu in drugim nevšečnostim, da bi povzročali vozniku neugodje. Vizir je tudi pomemben z vidika zmanjšanja hrupa s ceste, preprečevanju mrzlemu zraku, da bi nas med vožnjo motil kot tudi zmanjšanju draženja oči, ki ga povzroča veter.

Dvižna čelada za skuter

Dvižna čelada za skuter je odlična, saj jo lahko prilagodimo našim potrebam. Vizir je moč vzdigniti, če ga ne potrebujemo. Tako si olajšamo vožnjo in povečamo vidljivost pri nizkih hitrostih. V primeru onesnaženega ozračja, insektov, močnega vetra ipd., pa lahko vizir spustimo in tako zaščitimo naš obraz. Pri vožnji skuterja je priporočljivo nositi primerno opremo za motoriste, saj nesreča nikoli ne počiva.

Rokavice so pogosto spregledana moto oprema

Kvalitetne rokavice so namenjene boljšemu občutku in oprijemu krmila motorja med vožnjo. Pri vožnji v mrzlem vremenu nam lahko tudi otrpnejo roke, kar je izredno nevarno. Rokavice obranijo roke pred otrplostjo, visoko vročino, letečimi predmeti in drugimi nevarnostmi. Obenem pa nam nudijo boljši oprijem krmila, tudi če je to spolzko zaradi vlage v ozračju, potenja rok, dežja ipd.

Najboljše motoristične rokavice

Strokovnjaki priporočajo, da izberemo izolirane motoristične rokavice pri vožnji motorja v bolj mrzlih mesecih. S tem se bomo izognili slabemu oprijemu krmila, kar nam bo močno povečalo udobje in varnost med vožnjo. Ker so rokavice izredno ugodna in cenovno dostopna moto opremo, ni razloga, da si ne bi lastili vsaj eden par. Na izbiro imamo številne oblike, ki se med seboj precej razlikujejo in ustrezajo okusu in stilu vožnjo številnih motoristov.

Motoristične hlače, jakna in škornji

Številni motoristi spregledajo pomembnost primernih škornjev pri vožnji motorja. Motoristični škornji so narejeni iz trpežnih materialov. Med vožnjo na zavarujejo stopala in gležnje, ki se lahko hitro poškodujejo v primeru padcev.

Najboljša motoristična oprema za priložnostne pustolovščine

Hlače za motoriste so narejene iz materiala, ki se težko strga. Naše noge obrani odrgnin in drugih poškodb v primeru nesreče. Obenem pa nam doda kanček stila, ki bo dovršil naš izgled profesionalnega voznika motorja.

Motoristične jakne zavarujejo naše telo pred izgubo toplote pri vožnji. Obenem pa nas v toplem vremenu tudi hladijo. Narejene so iz usnja in drugih trpežnih materialov, ki obranijo naše telo pred poškodbami, ki se zgodijo pri padcih ter drugih nesrečah.

Vedno je priporočljivo, da izberemo kakovostno opremo za motoriste za zaščito telesa in glave. Tako lahko rešimo življenje sebi in drugim udeležencem v prometu. Najbolj pomembno pa je, da vozimo svoj motor strpno in previdno ter spoštljivo do drugih voznikov v prometu.