Vožnja z navadnim motorjem je izredno preprosta in tudi zabavna. Od voznika je zahtevano, da pozna svoj motor in cestna pravila. Vse pa je drugače, ko govorimo o disciplini tekmovanja z motorjem na grobem terenu z mnogimi ovirami. To je popolnoma drugačna vožnja, ki zahteva, da uporabljamo motocross opremo, ki nas zaščiti in omogoča, da brez težav premagujemo ovire ter uporabljamo naš motor v zahtevnem okolju. To velja tudi za primere, če ne tekmujemo, ampak samo vozimo naš motor po zahtevnem terenu za zabavo ali ker želimo izboljšati naše vozniške sposobnosti.

Čelade za motocross z očali ali vizirjem

Uporaba čelade je na motorju obvezna. Njena naloga je, da varuje najbolj kritičen del našega telesa. Preprečuje pa tudi poškodbe možganov in druge hude poškodbe, ki se lahko pripetijo že pri najmanjših padcih z motorja. Ko pa vozimo svoj motor na razgibanem terenu izven cestišč, pa je uporaba čelade za motocross enako, če ne še bolj pomembna.

V motokrosu se uporablja veliko specializirane opreme.

V primeru padcev in drugih poškodb na cross moto stezi ali dirkališču nam navadne čelade ne bodo nudile popolne zaščite. Zato je izredno pomembno, da kupimo prav namensko čelado za motocross vožnjo.

Izredno pomembno je, da izberemo pravo čelado za določeno disciplino vožnje z motorjem. Pri tem so motocross izvedbe čelad posebej narejene tako, da varujejo našo brado in sprednji del obraza pred poškodbami, ki nastanejo pri padcih.

Motocross škornji zaščitijo naše noge

Zaščite glave je najbolj pomembna, neglede na stil in vrsto vožnje z motorjem. Zato so cross čelade prva in najbolj kritična oprema za vse motoriste, ki se želijo izprobati v omenjeni disciplini. Je pa res, da so pri manjših in velikih hitrostih izpostavljeni tudi drugi deli našega telesa. Noge potrebujemo za nadzor motorja kot tudi oprijem med vožnjo. Zato je pomembno, da jih zaščitimo s primernimi motocross škornji.

Nekatera oprema je nujna za varno udeležbo v tem športu, medtem ko so drugi predmeti bolj namenjeni udobju ali slogu.

Motocross škornji so narejeni tako, da nudijo vozniku veliko mero gibanja. Ergonomičnost je zelo pomembna pri dirkanju, saj se veliko bolj premikamo na motorju, ko premagujemo različne ovire, skačemo in opravljamo druge tvegane podvige.

Rokavice za motocross nam omogočajo boljši nadzor motorja

Pogosto spregledana motocross oprema so rokavice. Veliko motoristov raje vozi brez rokavic svoj motor s čemer ni nič narobe. Je pa res, da moto rokavice izboljšajo oprijem krmila motorja in preprečujejo zdrse krmila. To je izredno pomembna lastnost v poletnem času, ko se nam med vožnjo roke morda potijo. V zimskem času pa preprečujejo otopelost rok, zaradi mraza in drugih elementov narave.

Motocross rokavice se priporoča manj in bolj izkušenim voznikom. Zaradi svoje sestave nam omogočajo boljši oprijem motorja. S tem bomo lažje držali krmilo v ostrih zavojih in drugih kritičnih situacijah. Pri hitri vožnji preko ovir je nadzor nad motorjem izredno pomemben, saj se lahko že najmanjša napaka spremeni v padec

Motocross hlače so izredno odporne na odrgnine 

Dejstvo je, da smo pri vožnji motorja po razgibanem terenu in tudi dirkanju izpostavljeni neželenim padcem. Res je, da so kros čelade prvi in najbolj pomemben del, ki zaščiti našo glavo, vendar ne gre spregledati motocross hlač. Slednje so namenjene, da nam nudijo najvišjo mero gibljivosti. Temu je tako, saj potrebujemo gibljivost nog za nadzor motorja, izvajanje trikov ipd.

Hlače za motocross pa so poleg svoje gibljivosti tudi izredno odporne na poškodbe. S tem varujejo naše noge pri padcih in drugih udarcih, ki bi nam drugače lahko povzročili poškodbe.

Želite čelado, ki izpolnjuje ali presega vse varnostne standarde, zato med nakupovanjem preverite oznake.

Dirkalni dres za zgornji del telesa

Uporaba dirkalnega dresa je ključna pri vožnji motorja po cross stezah za motorje. Namenjen je varovanju zgornjega dela telesa, saj preprečuje praske in druge manjše poškodbe prsnega koša, trebuha ter tudi hrbta in rok z izjemo zapestij.

Priporočeno pa je tudi, da vedno nosimo ščitnik za prsni koš kot tudi za kolena. S tem zagotovimo, da se ubranimo resnih poškodb pri težjih padcih in drugih nesrečah. Seveda pa je vedno potrebno poudariti, da je vsa motocross oprema ključna za varovanje našega življenja kot tudi izboljšanja naših dirkalnih sposobnosti pri vožnji motorja.

Vratna opornica prepreči poškodbe vratu

Najbolj nevarne proge in tereni za motocross dirkanje zahtevajo napredno opremo. Za zahtevne steze in proge je močno priporočljivo uporabljati vratne opornice. Te zaščitijo nezaželeno in sunkovito premikanje vrata ter mu nudijo stabilnost med dirkanjem z motorjem. Vedno ga moramo uporabljati v kombinaciji s kros čelado, drugače izpostavimo glavo mnogim nevarnostim pri padcih in trkih z drugimi motoristi s katerimi dirkamo. 

Pomembno je, da se naučimo obvladati svoj motor in ne precenimo svojih zmogljivosti, ko se želimo preizkusiti v dirkanju. Z izkušnjami bomo postajali vedno boljši in učinkoviti pri motocross disciplini dirkanja. S primerno motocross opremo pa bomo obvarovani manjših in večjih poškodb, ki se lahko pripetijo kateremukoli motoristu.

Glede na to, da se bližajo prazniki in da bomo kaj kmalu vstopili v novo leto, pa lahko vsem ljubiteljem hitre in varne vožnje na motorjih podarite kakšen izdelek, ki je povezan z njihovim konjičkom. Za nasvet preberite članek Odlični nasveti za izbiro daril ljubiteljem motocrossa.