Izbira strešnih nosilcev je ob obilni ponudbi na trgu zelo otežena. Izdelki se med seboj razlikujejo glede na ceno, material, način vpenjanja, znamko in velikost. Izbiramo lahko tudi med tipskimi in univerzalnimi. Prvi so izbrani glede na znamko in model našega avtomobila, drugi pa se načeloma prilegajo vsakemu vozilu.

Tipske lahko namestimo samo na en model vozila, medtem, ko univerzalne nameščamo na različne modele in znamke. Pri pogostem menjavanju vozil, nam bolj v poštev pridejo univerzalni nosilci, čeprav se večina ljudi raje odloči za tipske. Slednji so izdelani točno za določeno vozilo in se mu natanko prilegajo.

Prilagajanje in aerodinamičnost

Tipski strešni nosilci za avto so izdelani iz izjemno kvalitetnih in trpežnih materialov. Njihova nosilnost je odvisna od modela, vendar pogosto dosega tudi do 100 kilogramov, kar univerzalni ponavadi ne dosežejo. Tipski se tudi bolje prilegajo obliki vozila in polepšajo končni estetski videz.

So popolna pridobitev in lep estetski dodatek vsakemu vozilu. Tipski strešni nosilci za avto nam tudi olajšajo vožnjo, saj so aerodinamični in imajo minimalni zračni upor. Med hitrejšo vožnjo tako ne prihaja do hrupa ali žvižganja. Prav tako so bolj varni tudi ob višjih hitrostih, saj ne zdrsnejo z vozila.

Nosilnost in obremenitev

Povečini tipski strešni nosilci za avto dosegajo boljšo nosilnost od univerzalnih. Nanje lahko pritrdimo tudi do 100 kilogramov tovora. Dobro je, da poiščemo model s posebno protizdrsno prevleko, ki preprečuje zdrs tovora med vožnjo.

Tovor je potrebno enakomerno porazdeliti po celotni površini strehe, saj tako preprečimo poškodbe ali zdrs tovora. Tipski nosilci omogočajo tudi vrsto nadgradenj in izboljšav. Nanje je možno pritrditi tudi posebno ključavnico, ki prepreči odtujitev predmetov.

Cenovni razpon in kvaliteta

V povprečju se cene gibajo med 50 do nekaj 100 EUR. Cena je velikokrat odvisna od vrste vozila, materiala in dodatkov. Vsekakor se bolj izplača nakup, kot izposoja, saj lahko izposoja za 10 dni stane okoli 30 EUR, kar je pogosto polovica ali tretjina cene novega izdelka. Nakup se na dolgi rok izplača in se povrne še prej, kot v 10 letih. V kolikor pogosto uporabljamo nosilce za transport, je bolje, da imamo lastne.