Veliko lastnikov oziroma uporabnikov avtomobilov mora obvezno imeti dva kompleta pnevmatik. To še posebej velja za vse tiste, ki živijo na območjih oziroma državah z ekstremnim vremenom. Ena vrsta pnevmatik, to so letne gume, so namenjene vožnji v toplejšem obdobju; druga vrsta pa je namenjena zimskemu času.

Letne in zimske avtomobilske gume pa se med seboj razlikujejo po treh temeljnih lastnostih. To so struktura, uporabljene gumene zmesi ter profil tekalne plasti. Za zimske je značilno, da vsebujejo večji delež naravnega kavčuka. Ta ohranja njihovo mehkobo v mrazu. Če so pnevmatike mehkejše, se veliko bolje povežejo s samo površino. To pa posledično zagotovo pomeni boljši oprijem ter vodljivost.

Letne in zimske gume - razlika
Letne in zimske avtomobilske gume pa se med seboj razlikujejo po treh temeljnih lastnostih.

Letne pnevmatike ponujajo boljše zmogljivosti v toplejšem obdobju leta

Za razliko od zimskih letne gume uporabnikom ponujajo veliko boljše zmogljivosti v toplejših mesecih. Vsebujejo namreč relativno trdo gumeno zmes. Ta se pri bolj milih temperaturah zmehča. Na takšen način se tovrstne pnevmatike dobro prilagodijo suhim ter mokrim cestam.

Letne gume imajo v primerjavi z zimskimi manj lamel. Kljub temu pa imajo posebna profilna rebra. Ta učinkovito zmanjšujejo nevarnost akvaplaninga. V toplem vremenu rebra omogočajo več oprijema – tako vzdolžno kot tudi prečno. To pa pomeni učinkovit oprijem na mokrih pa tudi na suhih cestah.

Letne pnevmatike niso ustrezne za hladnejša in ostrejša podnebja

Čeprav je za letne avto gume značilno, da se dobro obnesejo v večini vremenskih razmer, pa vendarle niso ustrezne za hladnejša ter ostrejša podnebja. Narejene so namreč iz trše gumene zmesi z manj kavčuka. Pri temperaturah pod sedem stopinj Celzija posledično pričnejo postajati trše in celo drobljive. Obenem pa so izdelane tako, da se prilagajajo višjim temperaturam. To pomeni, da imajo manjši kotalni upor, posledično pa varčnejšo uporabo. Praviloma imajo preprost profil, ki je sestavljen in blokov. To tvori veliko naležno ploskev za stik s podlago, kar omogoča odlično vodljivost pa tudi močno vplivanje na zavorno pot.

Zimske gume imajo v primerjavi z letnimi globlji profil

Zimske avto pnevmatike imajo v blokih na tekalni plasti na tisoče izjemno drobnih kanalčkov. Tem kanalčkom torej rečemo tudi lamele. Služijo za odvajanje vode ter preprečevanje akvaplaninga. Lamele se zagrizejo v brozgo, sneg ter led. Prispevajo k optimalnemu oprijemu ceste.

Zimske gume
Zimske avto pnevmatike imajo v blokih na tekalni plasti na tisoče izjemno drobnih kanalčkov.

Za zimsko tovrstno opremo je značilen tudi globok profil, kar pomeni veliko prostora za sneg. Zanimivo je dejstvo, da se snega ne oprime nič bolj kot pa sneg. Stisnjen sneg zato okrepi oprijem in na zasneženih ter na poledenelih cestah pomaga poganjati avto naprej. Pnevmatiko za zimski čas lahko najhitreje prepoznamo po tem, da ima na svoji bočnici simbol snežinke na gori. To na gumi označuje, da povsem izpolnjuje varnostne kriterije za zimske razmere.

Nakup pnevmatik in drugih delov za avto

Zimske in letne gume lahko kupite v specializiranih prodajalnah, kjer vam pri izbiri svetujejo tudi izkušeni ter strokovno podkovani prodajalci. Takšne prodajalne so vam na voljo tudi na spletu, kjer lahko izbirate med kakovostnimi izdelki po veliko dostopnejših cenah.

Ena od najbolj priznanih in priljubljenih spletnih prodajaln z avto deli je Silux. V njej lahko nakupujete svetila, ogledala, karoserijo, stekla, hladilne sisteme, izdelke, ki se povezani s podvozjem ter pogonom, motorjem. Na voljo vam je še druga dodatna oprema.

Pod kategorijo podvozje ter pogon so vam na voljo zavorni sistemi, obese kolesa, sklopke, krmilo gonilo oziroma črpalka, pogoni osi, menjalniki, kolesni ležaji in še izdelki za vzmetenje in blaženje.

Nakup gum
Zimske in letne gume lahko kupite v specializiranih prodajalnah, kjer vam pri izbiri svetujejo tudi izkušeni ter strokovno podkovani prodajalci.

Kako v spletni prodajalni lahko najhitreje pridete do ustreznih gum

Čeprav boste letne ali pa zimske gume nakupovali kar preko spleta, vam pri tem vseeno lahko koristno pomagajo izkušeni ter strokovno podkovani prodajalci. Sicer pa boste pri izbiri ustreznih pnevmatik za svoj avto morali izpolniti nekaj polj, v katera boste morali označiti proizvajalca svojega vozila, tip, širino, višino ter premer za gume, ne nazadnje tudi hitrostni razred.

Vsekakor je pri izbiri novih pnevmatik eno od ključnih vprašanj tudi, ali se odločiti za nakup zimskih ali letnih. V omenjeni prodajalni sta vam na voljo obe vrsti. Sama izbira pa je odvisna zlasti od tega, kaj potrebujete oziroma kje živite. Že prebivate v toplejši klimi, zadostujejo letne gume ali pa letno zimske gume. Če pa živite na območju, kjer pade tudi sneg, boste za svojo varnost pa tudi varnost drugih najbolje poskrbeli z zimskimi gumami. Če se želite izogniti prevelikim stroškom pri menjavi gum iz platišča, je dobro, da imate še en set platišč iz kovine.